П’ятниця, 19 березня 2021 року № 20 (19868)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19868/print.php?n=48291

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Березові бруньки

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

НАУКА підтверджує низку властивостей бруньок берези, що були виявлені в народній медицині дослідним шляхом. Це протизапальний, протинабряковий, сечогінний, жовчогінний засіб. Вони виявляють протимікробну активність проти великої кількості штамів стафілококів антибіотикостійкої форми, серед яких збудники перитоніту, фурункульозу, флегмони тощо. Гнітюче діють на інфузорії, трихомонади, лямблії. Справляють згубний вплив на аскарид і гостриків, дезінфікують порожнину шлунка.

Березові бруньки користуються особливим попитом, бо наділені цілющими властивостями: підвищують імунітет і підтримують життєві сили організму в комплексній терапії при лікуванні хронічних хвороб, збільшують міцність і пружність судин, розріджують кров. Позитивно впливають на швидкість обмінних процесів, знімають запалення слизової оболонки ротової порожнини, в тому числі при ангіні, стоматиті, пародонтозі і кровоточивості ясен. Стимулюють відхаркування, тому ефективні при хворобах дихальних шляхів. Беруть участь у функціонуванні нервової системи і кисневому обміні, перешкоджають відкладанню на стінках судин шкідливого холестерину, стабілізують роботу ендокринної системи. Звільняють організм від таких небезпечних речовин, як шлаки, токсини, важкі метали, видаляють паразитів із кишківника людини, покращують стан шкірних покривів, сприяють росту і зміцненню волосся, відновлюють шкіру після ран і опіків. Березові бруньки також входять до складу зборів для схуднення і збереження стрункої статури, впоруються з безсонням, повертаючи здоровий міцний сон, який відновлює сили.

Є багато різних рецептів, які можна зробити в домашніх умовах, для лікування березовими бруньками цілого спектра захворювань. Наведу деякі з них. Прекрасний спосіб розслабитися після важкого дня — випити відвар. Засіб також допоможе при постійній сонливості, дратівливості і слабкості. Регулярний прийом напою чудово зарядить енергією і подарує море позитивних емоцій. Складники: 2 чайні ложки бруньок, склянка питної води. В емальований посуд покласти березові бруньки, залити їх окропом і млоїти три хвилини на маленькому вогні. Остудити і профільтрувати. Вживати по 2 столові ложки тричі на добу між прийомами їжі.

Рецепт 2. Складники: 10 г сушених бруньок берези, 200 мл питної води. Сушені бруньки залити крутим окропом і варити близько пів години на слабкому вогні. Потім дати постояти 10 хвилин, профільтрувати. Пити відвар по столовій ложці три-чотири рази на добу. Довго зберігати настій не можна, щодня треба готувати нову порцію.

На основі бруньок роблять ще настій. Завдяки наявності у їхньому складі ефірної олії і смоли настій здатний усунути набряклість, зменшити рівень білка в сечі і позбавити задишки. Складники: 1,5 столової ложки бруньок берези, 600 грамів питної води. Налити в емальований посуд гарячу воду і додати бруньки. Ємність накрити кришкою і поставити на водяну баню. Через чверть години остудити до кімнатної температури і процідити. Довести обсяг готового складу до 600 грамів, додавши кип’яченої води. Пити на день за три прийоми по 200 грамів перед їдою.

Спиртова настоянка для внутрішнього використання допоможе в боротьбі із застудою, бронхітом, ларингітом, а також підвищить апетит і позбавить від проблем з травною системою. Складники: 20 г сухої перетертої сировини, 100 мл спирту або горілки (70%). Залити бруньки спиртом і настоювати три тижні у темному прохолодному місці, постійно збовтуючи вміст. Профільтрувати, віджавши залишки. Розвести водою в столовій ложці 20 крапель і пити за 20 хвилин до їди тричі на день.

Заслуговує на увагу ще один рецепт. З його допомогою можна вилікувати, як стверджують фахівці народної медицини, хронічну екзему, довгозагоювальну виразку, ерозію шкіри. Складники: 1 частина березових бруньок, 5 частин спирту. Бруньки потовкти у ступці і додати до них спирт або якісну горілку. Упродовж тижня настояти. Після цього застосовувати за призначенням. Наносити двічі на день на проблемні місця, добре укутати їх і дати прогрітися.

Для зміцнення коренів волосся, посилення їх росту, відновлення блиску необхідно зробити настій, який готується за таким рецептом. Складники: 10 г березових бруньок, пів склянки горілки. Залити бруньки берези спиртом і залишити на 15 днів настоюватися. Затим злити і відфільтрувати. Настоянку зберігати у темному бутлі в прохолодному місці. Перед застосуванням розвести у співвідношенні 1:10. Засіб втерти в коріння волосся, після чого на голову надіти поліетиленову шапочку для косметичних процедур і укутати рушником. Тримати три хвилини, потім вимити волосся з шампунем.

Проблеми із суглобами подагричного і ревматоїдного характеру допоможе вирішити мазь із березових бруньок. Складники: 400 г бруньок берези, 800 г вершкового масла, 8 г камфори. В емальовану каструлю покласти масло шаром 1,5 см, поверх якого насипати такої ж товщини шар бруньок. Наповнити ємність, чергуючи шари, потім накрити кришкою, обмазати тістом і поставити млоїтися в духовку на добу. Потім зібрати масло, добре вичавивши його з бруньок, і додати камфору. Готовий засіб потрібно поставити на зберігання в холодильник. Натирати болючі ділянки тіла раз на добу перед сном. Лікувальний процес не потребує багато часу. Через кілька хвилин після накладання мазі настане довгоочікуване полегшення.

Березові бруньки, як і всі лікарські народні засоби, мають певні протипоказання. Їх необхідно з обережністю використовувати пацієнтам, які мають хвороби сечовивідної системи в стадії загострення і ниркову недостатність. Вагітні жінки і матері-годувальниці, а також діти віком до 12 років мають обмежити прийом препаратів на основі бруньок берези. Лікування ними протипоказано людям, схильним до алергії або індивідуальної непереносимості окремих компонентів.