П’ятниця, 12 березня 2021 року № 18 (19866)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19866/print.php?n=48241

Берегиня людських сердець

Василь ПРОХОРОВИЧ.

смт Більмак Запорізької області.

Фото автора.

ЗАВІДУВАЧКА кардіологічного відділення Більмацької райлікарні Людмила Іванівна Підпала називає себе щасливою людиною. Бо має улюблену роботу, без якої не уявляє життя, хороших колег, чимало друзів, прекрасних дітей та онуків. А що ще треба у житті?

Щоранку жінка поспішає до лікарні. Спершу проведе п’ятихвилинку, на якій медсестри доповідають про обстановку у відділенні, самопочуття пацієнтів. Людмила Іванівна уважно вислухає, а затим дасть розпорядження і зробить обхід. Поцікавиться в кожного хворого, як іде лікування, скоригує його за потреби з палатним лікарем. Затим на завідувачку чекають господарчі та громадські справи. Ось так за турботами не помічає, як і день закінчується.

— Роки швидко промайнули. Аж не віриться, що наступного лютого — ювілей: 45 років, як очолюю кардіологічне відділення, — каже Людмила Іванівна. — Увесь цей час я прагнула створювати в колективі дружні стосунки і розв’язувати будь-які проблеми по-людськи. Щоразу також нагадую колегам, щоб із теплотою ставилися до пацієнтів. Відділення ж у нас специфічне: ми лікуємо серця, а тому увага — це теж ліки.

— Наша завідувачка — людяна, комунікабельна, не конфліктна і може знайти спільну мову з будь-ким, — характеризує начальницю старша медсестра Валентина Іванівна Коротенко. — Понад сорок років працюю із Людмилою Іванівною, і, повірте, у колективі панує така атмосфера, що вранці хочеться йти на роботу, а це розпрямляє крила.

А ще наша героїня не тільки вчить, а й постійно вдосконалює власну професійну майстерність: відвідує численні конференції, семінари, де черпає багато нового з сучасних методів лікування серцево-судинних хвороб і застосовує це у своїй практиці. Найбільша радість для неї, коли пацієнти із відділення швидко повертаються до звичного життя. Людмилі Підпалій за багаторічну відданість справі, за особливі досягнення у медицині присвоєно почесне звання заслуженого лікаря України.

Чимало часу Людмила Іванівна віддає і громадській роботі, намагається робити корисні справи для міста і його жителів. А ще вона активна учасниця художньої самодіяльності. Залюбки виступає на сцені — останні десять років у складі фольклорного ансамблю «Цілюще джерело».

Два чудові сини подарували їй найбільшу втіху і гордість — онуків. Два хлопчики і дівчинка мило всміхаються з фото, яке стоїть на робочому столі Людмили Іванівни. «Це моя підтримка», — розчулено каже жінка.