П’ятниця, 12 березня 2021 року № 18 (19866)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19866/print.php?n=48225

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Цибулеве лушпиння

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

У народі кажуть, що цибуля допомагає від 100 хвороб, тому її додають до багатьох страв. Але не всі знають, що й лушпиння містить вітаміни і мінерали, незамінні в лікуванні багатьох захворювань.

 

ЗАВДЯКИ багатому вітамінно-мінеральному комплексу воно є дуже корисним для людини. Адже зміцнює імунну систему, усуває проблеми із сечовипусканням, може використовуватися у вигляді примочок, просочених маззю, що допомагає лікувати геморой, сприяє виведенню солей з організму, що дає змогу зняти набряклість, позбутися закрепів і нормалізувати травлення.

Відвари і настої з лушпиння цибулі застосовуються при простатиті у чоловіків. Для цього необхідно змішати 90 г лушпиння з 50 г шкаралупи фундука, прокип’ятити в літрі води протягом години. Теплий відвар вживати по 100 мл перед кожним прийомом їжі. Це допоможе полегшити біль при сечовипусканні і чинитиме загальнозміцнювальну дію на весь організм. Неоціненна його користь і для здоров’я жінок. 30 г подрібненого лушпиння закип’ятити в 1 л окропу. Відвар вживати протягом 10 діб двічі на день по 50 мл. Це зміцнить нервову систему, відновить регулярність менструального циклу і зменшить болі під час менструації.

Вживання відвару також сприяє усуненню клімактеричних розладів: припливів, дратівливості, підвищеного потовиділення.

Завдяки вітамінам і солям, що входять до складу лушпиння, можна зміцнити імунну систему без використання медикаментозного лікування. Воно здатне надати сил виснаженому організму.

А також справляє благотворний вплив на організм, сприяє виробленню антитіл до багатьох видів застудних інфекцій. Завдяки антиоксидантній дії лушпиння захищає органи травлення від впливу шкідливих речовин, що містяться в складі продуктів, котрі вживають у їжу. Прийом відвару допоможе знизити рівень холестерину і перешкодити його накопиченню.

Через високий вміст вітаміну E і каротину цибулеве лушпиння дуже ефективне при лікуванні варикозного розширення вен. Каротин, сприяє швидкому відновленню розтягнених стінок судин, а вітамін E надасть епітелію еластичності і поліпшить зовнішній стан шкіри.

Наявність калійної та кальцієвої солей допоможе вивести рідину з організму, зменшивши тиск на ноги, що є однією з причин виникнення варикозу. Щоб зняти напруженість у ногах і втамувати біль після важкого трудового дня, необхідно випити чай із лушпиння. Його можна приймати одноразово або пропити курсом терміном два тижні.

Для приготування чаю потрібні подрібнене лушпиння — 30 г, квіти ромашки — 20 г, мед — 20 г, вода — 1 л. Лушпиння змішати з ромашкою і залити 0,5 л окропу, дати відвару настоятися протягом години, процідити і додати ще 0,5 л води. Вживати відвар по 150 мл вранці натщесерце або ввечері перед сном. Для поліпшення смаку можна додати до склянки чаю 20 г меду.

Лушпиння цибулі — чудовий продукт для профілактики хвороб серцево-судинної системи. Вітаміни групи В, що є в ньому, здатні зміцнити стінки судин і знизити тонус міокарда, що дасть змогу нормалізувати кровообіг всіх органів. Лікування лушпинням допоможе при серцевій недостатності. Це захворювання дуже поширене серед людей середнього віку. Виявляється у вигляді болів у ділянці серця, тахікардії, задишки при спокійному стані, сонливості, швидкої стомлюваності, посиніння губ і нігтьових пластин.

Щоб уникнути погіршення стану при захворюваннях серця, необхідно щороку проводити профілактичне лікування, яке дозволить організму поповнити вітамінний запас і зміцнити стінки судин. Це тритижневий курс лікування цибулевим лушпинням, який полягає в щоденному вживанні відвару, що складається з 60 г лушпиння, 100 г подрібненої хвої сосни і 60 г шипшини. Всі складники залити літром води і кип’ятити протягом 10 хвилин. Зцідити і вживати по 50 мл на день.

Перевага лушпиння в його протидії розвитку атеросклерозу. Воно зміцнює і тонізує стінки судин, а також нормалізує показники рівня гемоглобіну в крові, що перешкоджає розвитку гіпертонічного захворювання.

А заварене окропом використовується для очищення судин при стенокардії, атеросклерозі, тромбозі, варикозному розширенні вен.

Подрібнене лушпиння (90 г) залити літром окропу і настоювати протягом години. Після охолодження зцідити і приймати по 100 мл натщесерце протягом місяця. Для поліпшення смаку можна додати 20 г меду.

Настої та чаї з нього п’ють при головному болі, ломоті в тілі, слабкості і лихоманці, першінні в горлі, кашлі.

При появі перших симптомів грипу і застуди допоможе спиртова настоянка з лушпинням — 20 крапель вранці та ввечері. При затяжному кашлі поряд із призначенням лікаря можна скористатися трав’яним відваром із лушпиння, який зніме запалення слизової і справлятиме бактерицидну дію при інфекції верхніх дихальних шляхів.

Не всі знають про те, що люди, які працюють у теплицях з вирощування цибулі, під час епідемії грипу не хворіють.

Незважаючи на користь, яку дає організму людини лушпиння цибулі, є ряд протипоказань щодо його використання.

Не можна вживати настої і відвари з нього при захворюваннях шлунка, це може погіршити його перебіг.

Через високий уміст каротину людям із підвищеними показниками згортання крові не можна пити настої з ним, оскільки вони сприяють загусанню крові.

Алергікам протипоказано застосування ліків на основі лушпиння цибулі як у мазях, кремах, так і в настоях.