Архів
П’ятниця,
12 березня 2021 року

№ 18 (19866)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

«Ви виграли 3 тисячі гривень!»

Олег ГРИГОРЕНКО.

В УКРАЇНІ з’явився новий вид інтернет-ошуканства довірливих громадян. Власне, схема обману не така вже й нова, проте вперше вона була використана з посиланням на відомі мережі супермаркетів. Причому одночасно у різних областях. Уже чимало людей утрапили на гачок шахраїв, про що засвідчили оперативні зведення Національної поліції.

Серед них і 47-річна мешканка одного з райцентрів Кіровоградщини Варвара Сергіївна П-ко, якій днями на мобільний надійшло повідомлення про нібито нову акцію від відомої торговельної мережі «АТБ-Маркет» — із роздачею грошових призів своїм покупцям із нагоди чергової річниці заснування компанії. Тут же було сказано про незліченні призи, які можна виграти, просто перейшовши за посиланням на зазначений сайт.

У регіоні є добре розгалужена мережа супермаркетів цієї торговельної марки, і жінка частенько туди навідується за покупками. Справді, для покупців там періодично проводяться різні заохочувальні акції. Тож повідомлення, як потім розповіла жінка у поліцейському відділку, у неї не викликало жодних підозр. Розібрала цікавість, тож, не довго роздумуючи і вчитуючись, натиснула на посилання. Тут же відкрився сайт, заповнений у звичних для цієї компанії кольорах і дизайні, де гості-користувачу для початку пропонувалося «зіграти у гру».

Вона зовсім проста: потрібно лише вгадати, в якій коробці лежить віртуальний приз. Перша коробка порожня. Друга теж. Однак потім стається справжнє чудо, бо з третьої спроби раптом удалося «виграти» купон від АТБ аж на три тисячі гривень. Але, на жаль, просто так його не віддадуть. Для початку порадять авторизуватись — назватись, указати стать, рік народження тощо. Про людське око попросять вказати улюблені товари, які найчастіше доводиться купувати у цьому супермаркеті. Ще їхніх виробників. Потім запропонують поділитися новиною про цей атракціон нечуваної щедрості ще з кимось — відправити це посилання іншим.

Зрештою, діставшись до процедури виведення «виграшу» на карту, ощасливлена краянка натрапила на відгуки таких же «везунчиків», які вже встигли на виграну значну суму, вважайте, задарма, скупитись у супермаркеті. Чи треба казати, що усі ті відгуки були написані авторами афери? Шахраї не соромляться обманювати навіть тих, хто через цифрову неграмотність і довірливість ризикує втратити часом останні гроші.

А саме так і сталося з героїнею нашої розповіді. Що було далі, ви, мабуть, уже здогадалися. Щойно щасливиця ввела номер та інші реквізити своєї банківської картки для отримання «виграшу», так, вважайте, і віддала всі гроші, що на той час були у неї на її зарплатній картці, — 10 з гаком тисяч гривень.

…Шахрайство у мережі Інтернет — найпоширеніший вид кіберзлочинів. На жаль, в 99,9% таких випадків ошуканці залишаються безкарними. Бо вже за кілька днів, максимум за тиждень, той липовий «сайт із призами» зникне, набравши достатньо грошей із довірливих жертв.

Банальні поради: вводити справжні дані карти, її номер, а вже тим паче термін дії та CVV-код на підозрілий сайт ніколи не можна! Як і взагалі не можна нікому надавати персональні дані, паролі і коди-підтвердження з СМС для операцій із картками. І не варто довіряти повідомленням про виграші в лотереях, різні призи, для отримання яких вам пропонують перейти за посиланням на якийсь там сайт. Такі шахрайські інтернет-сторінки збирають і передають уведену інформацію зловмисникам, які тут же використовують зазначені реквізити для онлайн поповнення електронного гаманця, зареєстрованого невідь-де. І шукай тоді вітра в полі.

Прикметно, що більшість людей знають усі ці речі, але чомусь усе одно потрапляють у пастки кіберзлочинців. Бо «безкоштовний сир» такий спокусливий!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції на олігарха
Читати
Закордонні «порадники»
Читати
Виявляється, прогресуємо
Читати
Обіцяного десять років чекати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове