Архів
П’ятниця,
12 березня 2021 року

№ 18 (19866)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Iз Тарасовим словом

«Незлим тихим словом», його віршами, піснями спогадували українці Кобзаря
у 207-му річницю народження поета.

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

ЗОКРЕМА, у Харкові біля підніжжя чи не найкращого у світі пам’ятника Шевченку відбувся дитячий поетичний конкурс, на якому лунали «Садок вишневий коло хати», уривки з поем «Кавказ», «І мертвим, і живим, і ненарожденним...» та інші поезії.

У Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна на філологічному факультеті відкрили картинну галерею — 16 портретів лауреатів Національної премії України імені Т. Г. Шевченка.

Відкриває її портретне зображення письменника Олеся Гончара, котрий свого часу ініціював цю премію. Символічно й те, що, будучи студентом Харківського університету, він пішов добровольцем на фронт у 1941 році. Серед тих, хто представлений на полотнах, — прозаїки Григір та Григорій Тютюнники, поет Володимир Сосюра, художник Михайло Дерегус, письменниця і перекладач Оксана Іваненко, письменник та драматург Олексій Коломієць, літературознавець і мовознавець Іван Світличний, публіцист Надія Світлична, мовознавець, історик літератури Юрій Шевельов та інші.

У Києві ж у Музеї книги і друкарства України було представлено унікальне видання «Слідчо-наглядові справи Тараса Шевченка (1847-1859). Факсиміле». У двох томах уміщені факсиміле всіх збережених досі слідчих і наглядових справ стосовно Шевченка, перша публікація нещодавно віднайдених понад тридцяти листів до Тараса Григоровича, які вважалися втраченими. Також факсимільно, зі збереженням оригінальних розмірів, відтворено два Шевченкових альбоми замальовок, поезій і фольклорних записів. Це перша повна академічна публікація шевченківських документів такого типу.

Та не лише в Україні цими днями вшановували великого українця. В середмісті італійського міста Флоренція, неподалік всесвітньо відомого кафедрального собору Santa Maria deFiore, було врочисто відкрито пам’ятник Тарасові. Виготовлений за кошти українських меценатів, він є дарунком Флоренції від Києва. Як повідомило МЗС України, цей монумент став сотою скульптурною спорудою Кобзарю за межами України. «Пам’ятники Тарасу Шевченку є у 44 країнах світу. Крім того, ще 1068 пам’ятників — на території України. Ми ретельно разом із нашими посольствами та державними обласними адміністраціями збирали і перевіряли інформацію протягом року», — наголошується в офіційному повідомленні.

На фото автора: день народження Кобзаря у Харкові. Кожен міг додати свій штрих до його портрета.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції на олігарха
Читати
Закордонні «порадники»
Читати
Виявляється, прогресуємо
Читати
Обіцяного десять років чекати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове