Архів
П’ятниця,
12 березня 2021 року

№ 18 (19866)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Погрожують «ганьбою на весь світ»

Ганна КЛІКОВКА.

КОНФЛІКТ довкола розташованого у Запоріжжі заводу «Мотор Січ» триває. Як відомо, у 2017 році тодішня влада заявила про створення на його базі спільного китайсько-українського підприємства. Згодом почесний президент «Мотор Січі» колишній «регіонал» В’ячеслав Богуслаєв повідомив про продаж контрольного пакета акцій заводу китайським компаніям Skyrizon і Xinwei Technology. Після того, як США висловили стурбованість тим, що Китай може отримати потужне підприємство з виробництва двигунів для літаків і гелікоптерів, Генпрокуратура України оголосила про початок розслідування незаконної передачі у власність акцій вітчизняного авіапідприємства і наклала на них арешт. 29 січня цього року РНБО повідомила про застосування економічних санкцій проти китайських інвесторів «Мотор Січі», а днями стало відомо, що Верховна Рада планує розглянути законопроєкт про націоналізацію цього стратегічного підприємства.

Реакція китайської сторони не забарилася. «Спроба насильницької націоналізації «Мотор Січі», що належить китайським інвесторам, порушує закон. Ми вже подали і готуємося подати ще низку судових позовів як в Україні й Китаї, так і на міжнародному рівні. Ми будемо рішуче захищати й охороняти законні права китайських інвесторів, вимагати відшкодування всіх капіталовкладень і завданих збитків. Держава Україна буде зганьблена перед усією світовою громадськістю», — йдеться у заяві власника китайської компанії Skyrizon Ван Цзіна.

Слово за Президентом

ВЕРХОВНА Рада України ухвалила рішення про надання 26-річній лікарці Ользі Гливі, яка загинула 4 лютого внаслідок пожежі в обласній інфекційній лікарні, до останнього намагаючись урятувати хворих, що перебували на апаратах штучної вентиляції легенів, звання Героя України посмертно. Тепер відповідний указ має підписати Президент України. До речі, запорізькі нардепи — представники фракції «ОПЗЖ» Володимир Кальцев та Олександр Пономарьов не взяли участі у голосуванні за це рішення.

Легше закрити, ніж перепрофілювати

УНІКАЛЬНИЙ Приморський медичний санаторій «Глорія» на березі Азовського моря у Бердянському районі не працює з минулої осені. Офіційна причина — карантинні обмеження. Тим часом, на думку спеціалістів, заклад міг би приймати на реабілітацію людей, які перехворіли на COVID. Адже «Глорія» має сучасну лікувально-діагностичну базу, кабінети гідропатії, лазеротерапії, лікувальні басейни, гідрогальванічні ванни та інше. Проте все це не використовується, а з майже півтораста працівників на роботу виходять лише вісімнадцять — переважно обслуга й охорона. Кваліфіковані лікарі та медпрацівники змушені сидіти вдома у неоплачуваних відпустках.

Санаторій належить Запорізькій обласній раді. На початку нинішнього року облдержадміністрація порушувала питання про відновлення роботи комунального закладу для нагальної реабілітації ветеранів ООС та постковідних хворих. Проте «Глорія» досі не прийняла жодного пацієнта.

Землю з курганами доведеться повертати

ТЕРМІНУ давності щодо гріхів перед землею нема. Прокуратура з’ясувала, що під час розпаювання земель колишнього сільськогосподарського кооперативу Мелітопольська райдержадміністрація, порушивши вимоги Земельного кодексу, Закону України «Про охорону культурної спадщини», передала земельні ділянки зі старовинними курганами у приватну власність. Відтак землі, на яких розташовані об’єкти культурної спадщини, протиправно вибули із державної власності. Тож Мелітопольським міськрайонним судом відкрито провадження за позовом місцевої прокуратури про повернення ділянок вартістю 54,6 мільйона гривень із віковими курганами. Справа буде непростою, адже земля 20 років перебувала у приватних руках.

Борщ подешевшав

ПРИСКІПЛИВІ пологівські господині підмітили: зварити борщ у їхньому районі вдвічі дешевше, аніж два роки тому. Якщо, наприклад, у березні 2019-го кілограм білокачанної капусти коштував 20-22 гривні, то нині вибирай по 6-8 гривень найкращу. За кіло моркви, столових буряків тоді правили не менше 15 гривень, цибулі ріпчастої — 20. Зараз на пологівських ринках морква й буряки коштують 7-8 гривень за кілограм, за 6-8 гривень купують і цибулю. Стабільною — 12-15 гривень — упродовж двох років залишається вартість кілограма картоплі. Приблизно такою ж є вартість борщового набору на інших територіях регіону і в обласному центрі.

Сиріт не меншає

НЕВТІШНА статистика: порівняно з минулим роком кількість дітей — сиріт та позбавлених батьківської опіки у Запоріжжі збільшилася до 1080. Прикрим є і те, що торік лише 31 знедолена дитина знайшла родину, — це значно менше, ніж 2019-го. Тут, безумовно, негативно позначилась пандемія коронавірусу.

Для дитячого здоров’я

МЕДИКИ 5-ї дитячої лікарні м. Запоріжжя одержали сучасний аппарат УЗД експертного класу. Завдяки цьому обладнанню зможуть обстежувати маленьких пацієнтів денного стаціонару і вчасно виявляти патології. Воно буде вельми помічним для діагностики, зокрема серцевих, ниркових патологій та захворювань шлунково-кишкового тракту.

Свого часу коштом міського бюджету придбали чотири апарати УЗД для цілодобового стаціонару цієї лікарні, тепер апарат ультразвукового дослідження має і денний стаціонар. Поява устаткування — результат тісної співпраці із Запорізьким державним медичним університетом. Його придбали коштом вишу.

Нині у п’ятій дитячій лікарні діють чотири кафедри медичного університету. Тому цей виш і медичний заклад уже багато років тісно та плідно співпрацюють у царині підготовки кадрів і оснащення лікарні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції на олігарха
Читати
Закордонні «порадники»
Читати
Виявляється, прогресуємо
Читати
Обіцяного десять років чекати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове