Архів
П’ятниця,
12 березня 2021 року

№ 18 (19866)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Пандемійна річниця

Марина ТІШКОВА.

Перший весняний тиждень нічим не порушив звичного ритму парламентського життя. Загалом розглянуто зо два десятки проєктів законів та постанов, левову частку з них відхилено, ухвалено чотири закони.

ТАК УЖЕ склалося, що питання, пов’язані з газом, для українців болючі. Наприклад, досі 2,1 мільйона домогосподарств не забезпечені індивідуальними лічильниками. Проблему заповзялися розв’язати ще у 2012 році: був прийнятий закон, яким доручалося до 1 січня 2018-го встановити у будинках прилади обліку за державний кошт. Однак, як відомо, плани ці не реалізувалися. 2017-го час для встановлення лічильників продовжили ще на три роки, але справа не зрушила з місця. Відтак термін минув, і депутатам не залишалося нічого іншого, як знову його продовжити — цього разу до 1 січня 2023 року. Кабміну також доручили запровадити порядок компенсації витрат побутовим споживачам, які встановили лічильники за власні гроші.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» спілкувалися про наболіле — коронавірус. До речі, минулої середи, 3 березня, виповнився рік відтоді, як в Україні було офіційно виявлено першого хворого на COVID-19. Глава МОЗ Максим Степанов, котрий надавав інформацію, із нагоди річниці розходився на славу. За традицією, початок виступу був присвячений пошуку винних у тому, що «наша медицина перебувала на межі колапсу». Ними стали, звісно ж, попередники та їхні непродумані реформи (які, втім, ані колишня міністерка З. Скалецька, ані сам М. Степанов скасовувати чи переінакшувати не квапляться). Рік тому ліжка, обладнані киснем, можна було перерахувати на пальцях, як і апарати штучної вентиляції легень. Щоправда, далі з’ясувалося, що ліжок було 3400 — для звичайних умов їх цілком вистачало, а такий «ляпас» людству, як пандемію, ніхто передбачити не міг, коронавірус похитнув медичні системи навіть розвинених країн.

Далі М. Степанов похвалився локдаунами, які дали час країні підготуватися «для гри в довгу». Щоправда, чомусь, незважаючи на цю «довгу готовність», у карантинних нині західних областях місць у лікарнях не вистачає. Рік боротьби на коронавірусних фронтах ускладнювали «колаборанти COVID», які дискредитували роботу уряду. Прізвищ М. Степанов, певна річ, не назвав, відтак можна припустити, що до ворогів зараховані всі, хто критикував ужиті заходи. Зокрема, й осінній та зимовий карантини, які «підготували країну до вакцинації».

Ось це окрема тема. Перипетії з добуванням вакцини попри кількамісячні запевнення влади, що про все домовлено, змусили народ добряче посміятися крізь сльози. В підсумку не лише звичайні українці, а й навіть медики не довіряють вакцині індійського виробництва, і для агітації щеплення доводиться залучати відомих персонажів, зокрема В. Зеленського без сорочки та зірок шоу-бізнесу, щоправда, вдягнутих… Поки що допомагає мало, і свідчить це не про якість вакцини — в цьому розбираються лише фахівці, а про провалену комунікацію з населенням та загалом про аж ніяк не блискучу кампанію.

Завершив М. Степанов заявою, що «Україна може боротися з пандемією на рівні провідних країн світу, а за деякими показниками набагато перевищувати їх». Перегнали, виходить, ми «Америку»… Щоправда, сумнівний привід для гордості, якщо згадати закінчення цього анекдоту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Санкції на олігарха
Читати
Закордонні «порадники»
Читати
Виявляється, прогресуємо
Читати
Обіцяного десять років чекати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове