Архів
П’ятниця,
12 березня 2021 року

№ 18 (19866)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чи правда, що материки рухаються?

Здавалося б, ну що може бути стабільнішим за материки і океани на нашій планеті? Мільйони років вони стоять собі (а чи хлюпочуться, якщо мова про моря і океани) на одному і тому ж місці…

Але це лише нам так здається, адже за космічними мірками людський вік просто мізерний у порівнянні з віком Землі і Сонячної системи. А тим часом навіть у момент, коли ви читаєте цю газету, материки рухаються!

Зокрема, найновітніші дослідження вчених засвідчили, що Північна і Південна Америка віддаляються від Європи і Африки щонайменше на 4 сантиметри на рік. Це підтвердила команда сейсмологів на чолі з ученими Саутгемптонського університету, що у Великій Британії, які вже багато десятиліть вивчають Атлантичний океан. Протягом своїх дослідницьких круїзів вони розгортають сейсмологічні прилади на дні Атлантики. Так ось, на глибині понад 600 км під Серединно-Атлантичним хребтом, що пролягає між континентами, вони, як було заявлено, виявили «свідоцтва апвелінгу в земній мантії».

Що таке апвелінг? Суто науковий термін, а кажучи простою мовою, так називається природна сила. Вона полягає у дуже стрімкому підйомі глибинних вод у верхні шари океану. При цьому речовина, що є у мантії (між земною корою та її ядром), штовхає знизу плити літосфери — верхньої твердої оболонки земної кулі, змушуючи континенти рухатися далі один від одного.

«Наш експеримент має велике значення для розуміння еволюції Землі та вселенського руху на ній материків, які не тільки постійно рухаються, а й змінюють обриси. Тим часом тектоніка плит не лише впливає на рівень моря і, отже, на зміну клімату на планеті загалом. Поза сумнівом, наші відкриття посприяють розробці у майбутньому досконаліших систем попередження про стихійні лиха, зокрема про цунамі і землетруси», — заявила доктор Кейт Райхерт, дослідник із університету Саутгемптона.

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Хитрий квадрат

Склала Дарина ВЛАСЕНКО,

10 років.

м. Житомир.

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Негативно заряджений електрод.

2. Місто-курорт на березі Чорного моря.

3. Народна гра, учасники якої, взявшись за руки, ходять по колу і танцюють.

4. На що опираються?

5. Столиця Сенегалу.

 

Загадка

Я росту донизу головою, ще й не в літню пору, а зимою. Та щойно сонечко пригріє — враз заплачу-закапотію.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове