Архів
П’ятниця,
26 лютого 2021 року

№ 15 (19863)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Пошук

Борис ДУЧЕНКО,

член Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну».

м. Київ.

У СЕРПНІ минулого року до мене звернулася Маргарита Віталіївна Пивовар і попросила знайти місце загибелі її батька — лейтенанта Віталія Павловича Пивовара, командира бомбардувальника, який був збитий 27 червня 1941 на території Західної України. У результаті пошукової роботи вдалося з’ясувати, що його та два літаки бойових побратимів, підбиті фашистськими винищувачами поблизу міста Сокаль Львівської області, впали у сусідньому Іваничівському (нині Володимир-Волинський) районі Волинської області.

Місцеві пошуковці повідомили, що 1941 року біля селища Іваничі впав радянський літак. Між селами Щенятин і Старосілля — другий, а в самому Щенятині — третій. Тож звертаюся до жителів зазначених населених пунктів надати будь-яку інформацію щодо літаків (точне місце падіння, чи проводились пошуки загиблих членів екіпажів у роки війни і після неї; якщо так, то де вони поховані, та інше). Контактний телефон у редакції.

Достеменно також відомо, що разом із В. П. Пивоваром загинули троє членів екіпажу: стрілець-бомбардир лейтенант Іван Савелійович Халявкін, повітряні стрільці-радисти сержанти Яків Рувимович Хайкін та Іван Федорович Ляпін. На сьогодні знайдено родичів двох членів екіпажу — Халявкіна в Харкові і Хайкіна в Ізраїлі.

Крім того, Маргарита Віталіївна надіслала фото однополчан батька (не із зазначених бомбардувальників) і попросила по змозі встановити їхню долю, знайти родичів. На світлинах вказані прізвища та імена курсантів 1-ї військової Качинської школи пілотів ім. М’ясникова, де в 1935-1938 роках навчався В. П. Пивовар. Заклад розташовувався поблизу Севастополя.

На одному фото — старшина групи Леонід Мукомол, на іншому — пілот Олександр Жук. Про Олександра Миколайовича Жука, 1919 р. н., відомо, що він народивсь у селі Троїцьке Кагановицького району Ворошиловградської області (нині Луганська). Загинув 31.03.1944-го у Псковській області. На той час його мати Ганна Пантеліївна проживала в селі Ірміно (вул. Куйбишевська, 2) Сергівського району тієї ж області. Нині ця територія не підконтрольна Україні.

Маю надію, що завдяки небайдужості читачів «Сільських вістей» вдасться прояснити долі героїв тієї війни.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове