П’ятниця, 19 лютого 2021 року № 13 (19861)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19861/print.php?n=48094

  • Відповідає «Соняшник»

Чому люди мерзнуть на морозі, а риби у крижаній воді — ні?

А й справді, взимку, коли істотно знижується температура повітря, людям доводиться тепліше вдягатися, щоб почуватися комфортно і не захворіти. Тим часом підводні мешканці можуть плавати у дуже холодній, часом навіть у крижаній воді без усякого додаткового утеплення… Справа в тому, що організми живих істот улаштовані по-різному.

Так, люди є теплокровними істотами. Тобто наш організм сам виробляє тепло, і ми починаємо мерзнути, щойно температура довкілля стає нижчою за звичні для тіла 36,6-37 градусів за Цельсієм. Ось і мусимо вдягати теплі речі, щоби допомогти організму підтримати комфортне тепло.

Проте на відміну від людей риби є холоднокровними істотами. Відтак їхні організми для нормальної життєдіяльності самі не виробляють тепло, а, навпаки, адаптуються до температури довкілля. Так, у теплих річках, морях і океанах риби будуть теплі, а в холодних охолоджуватимуться до показника навколишніх вод.

Здавалося б, якщо відбувається саме так, то риби також мають страждати від сильного переохолодження. Приміром, відомо, що у найближчій до Південного полюса частині Світового океану — протоці Макмердо — температура води часом опускається навіть нижче мінус двох градусів за Цельсієм! Чому ж тоді вони не перетворюються на крижану брилу і не гинуть, а продовжують жити, ще й поводяться цілком природно й активно?

А відбувається так тому, що полярні риби у великій кількості виробляють глікопротеїни — особливі природні білки, які не дають застигати крові й утворюватись у ній крижаним кристалам. Це дуже ефективні кріопротектори: вони гальмують процес замерзання рідини у кількасот разів ефективніше, ніж, скажімо, звичайна сіль, котру додають у воду, щоб вона на морозі не замерзала. Вважаймо, це такий собі антифриз для підводних істот.

Але за ефективністю дії гліко­протеїни набагато переважають усі промислові антифризи. Ймовірно, цим і пояснюється той факт, що ось уже котре десятиліття суто біологічні світові дослідження глікопротеїнів полярних риб фінансує провідний німецький автоконцерн Volkswagen — автомобільна промисловість відчуває гостру потребу у подібних матеріалах. Проте таємниця стійкості риб до холоду поки що не відома.

Щоправда, риби, що живуть у тропічних широтах, у завжди теплих річках і прогрітих морях, не наділені цими якостями: у їхній крові не може вироблятися так багато глікопротеїнів. При потраплянні у крижану воду вони почуваються дуже погано і можуть навіть загинути.