П’ятниця, 19 лютого 2021 року № 13 (19861)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19861/print.php?n=48090

Лесине село

Тамара ГОРБАТЮК.

Вінницька область.

25 ЛЮТОГО українці святкуватимуть 150 років од дня народження вірної доньки України видатної поетеси світового засягу Лариси Петрівни Косач. Відзначення цієї важливої події відбудеться й у нашому селі Чеснівка Хмільницького району, де стоїть єдиний на Вінниччині пам’ятник Лесі Українці.

Історія його виникнення розпочалася 1989-го, коли Чеснівка заявила про свій вихід зі складу Лип’ятинського колгоспу. Боротьба точилася, допоки село не стало самостійним. Тоді ж на зборах було вирішено назвати колгосп іменем Лесі Українки. Адже Чеснівка мала волелюбний дух і власні традиції. До революційних подій 1917-го тут був запроваджений старостинський час — після опівночі ніхто не ходив вулицями. Жителі відзначалися дисциплінованістю і демократичністю. У селі, де проживало 1332 особи, діяла чи не перша церковнопарафіяльна школа у краї. На жаль, під час голодомору та репресій населення наполовину зменшилось, ще 100 чоловік не повернулись із доріг Другої світової війни.

Саме завдяки сильному і незалежному українському духові чеснівці змогли вистояти у всіх історичних реаліях. А коли головою колгоспу обрали Євгена Козюка — поета, краєзнавця, патріота — було прийнято рішення спорудити в селі пам’ятник улюбленій поетесі. 1994-го відбулося його відкриття. Створив його провідний скульптор Тернопільщини Іван Козлик. Павло Ткачук поділився зеленими насадженнями, які разом з учнями висадила вчителька Леся Балюк. До речі, пам’ятник геніальній українці постав на тому ж місці, де колись збиралося віче. Тож сьогодні, як і багато років тому, за доброю традицією тут відбуваються всі сільські урочистості, весілля, хрестини. І коли наших сім молодих односельців ішли захищати Батьківщину від російського агресора, їх теж благословила Леся. Повернулися цілими і здоровими.