Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48057

Капуста в гофрованому вбранні

ЦЯ ЦІННА овочева культура сімейства хрестоцвітих має саме таке листя. Рослину вивели кілька століть тому в графстві Савоя (Італія), звідки й походить назва виду.

Нині савойська капуста користується особливою популярністю в Європі і в Сполучених Штатах, де її вживають у їжу значно частіше, ніж будь-яку іншу «родичку».

У нас на столі савойська капуста поки що досить рідкісний гість, її цінують значно менше, ніж білоголову «сестру», оскільки має нижчу врожайність і обмежений термін зберігання. Крім того, вона абсолютно не придатна для квашення.

Проте саме савойська капуста вважається найкращою для приготування літніх салатів, гарнірів і голубців. Річ у тому, що її листя має гофровану структуру без жорстких прожилок, а тому воно ніжніше й легко скручується в трубочку. Смак у «савойки» багатий і соковитий, трохи нагадує цвітну капусту, вона хрустка. Маса качанів невелика (від 0,5 до 3 кг).

За стійкістю до холоду цей різновид перевершує багато інших видів капусти. Городники часто залишають «савойку» під снігом, оскільки доспілі головки пізньостиглих сортів легко переносять мороз до мінус 12ОС. Такий прийом дає змогу подовжити термін зберігання врожаю, адже свіжозрізані качанчики зберігаються недовго.

Вважається, що низька температура довкілля сприятливо позначається на смакових якостях капусти і сприяє збереженню поживних елементів.

Для того щоб розтягнути період вживання «савойки» у свіжому вигляді, рекомендується одночасно висаджувати її ранні, середні та пізні сорти.

Цю капусту особливо рекомендується включати в раціон харчування людей похилого віку. Також її бажано споживати дітям і людям, що страждають на цукровий діабет.

Дієтологи стверджують, що савойська капуста корисніша від інших різновидів хрестоцвітих. У ній міститься велика кількість вітамінів С, А, Е, В1, В2, В6, РР, макро- і мікроелементів, також вона включає фітонциди, гірчичні масла, рослинний білок, крохмаль і цукор.

Завдяки такому унікальному набору корисних речовин «савойка» справляє потужну антиоксидантну дію і допомагає при лікуванні, зокрема, цукрового діабету, хвороб серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту.

Вирощування цього виду капусти практично нічим не відрізняється від агротехніки вирощування капусти білоголової. Спершу слід подбати про вигонку розсади. З цією метою насіння на початку або в середині березня висівають у розсадні ящики із заздалегідь підготовленим поживним ґрунтом.

Щоб капуста дружно зійшла, температура повітря у приміщенні з розсадою має бути в межах плюс 20О-25ОС. В такому разі перші зелені паростки проклюнуться вже за три доби.

Як тільки це сталося, сіянці бажано загартувати. Для цього треба перемістити їх у приміщення з температурою близько плюс 10ОС.

Після появи першого справжнього листка рослини пікірують — пересаджують у горщики.

Весь процес — від початку висівання насіння і до висадження розсади у відкритий ґрунт — займає близько 45 днів. При цьому ранні сорти савойської капусти рекомендується переселяти на грядку наприкінці травня, а середні й пізні — в середині й наприкінці червня відповідно.

Зміцнілі сходи на момент пересаджування в ґрунт повинні мати 4-5 листків. При цьому ранні сорти можуть порадувати хорошим урожаєм уже в червні.

Місце під савойську капусту слід вибирати добре освітлене і захищене від вітру і протягів.

Ґрунт бажано попередньо удобрити органікою з розрахунку відро перегною на квадратний метр площі.

Дистанція між рослинками ранніх сортів савойської капусти повинна становити не менше 45 сантиметрів. Що ж стосується пізніх сортів, то варто взяти до уваги, що вони вирізняються підвищеною кущуватістю і великим розміром листя, тому відстань між окремими рослинами має бути не менш як 50-60 сантиметрів.

Як і білоголову капусту, «савойку» в період активного розвитку необхідно забезпечити азотними добривами, а у фазі зав’язування і формування головки — фосфором і калієм. Двох підживлень протягом вегетації цілком достатньо.

В іншому догляд за савойською капустою є традиційним для всіх овочів: регулярний полив, прополювання від бур’янів і розпушування грядки. Підгортати ґрунт під рослинами слід дуже акуратно, аби не пошкодити ніжних молодих стебел.

Як і все сімейство хрестоцвітих, савойська капуста може інфікуватися грибковими, бактерицидними і вірусними захворюваннями. Найнебезпечнішими серед них вважаються борошниста роса, чорна ніжка і кила.

Що стосується шкідників-листогризів, то завдяки підвищеній гофрованості листя ця рослина демонструє високу стійкість до них.