Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48053

Щоб несучість не давала збою

НЕСУЧІСТЬ припиняється з різних причин, найчастіше — через неправильне утримання курей у холодний період.

Нині курник — основне місце, де кури перебувають практично увесь час, і несучість безпосередньо залежить від комфорту в ньому. Щоб несучки не витрачали багато енергії на вироблення і збереження тепла, потрібні стабільний температурний режим, достатнє освітлення, повноцінна годівля. Відтак ваші нарікання, що кури погано несуться, залишаться в минулому.

Температура в курнику взимку повинна бути в межах плюс 12 -18ОС. Наслідком різкого зниження або підвищення її стане істотне зменшення кількості яєць. І якщо в південних регіонах кури витримують холодний період без додаткового джерела обігріву, то на півночі можуть знадобитися лампи для прогрівання хліва або сараю.

Температуру можна підтримувати і так: настелити високу підстилку, а далі джерелом тепла служитиме послід. Розкладаючись, він виділятиме газ метан. При цьому надзвичайно важливо дбати про гігієну і вентиляцію. Підстилка на зиму укладається поверх голої заздалегідь продезінфікованої підлоги. Це може бути тирса, торф, різана солома або сіно. Мінімальний шар підстилки — 10-15 см. Її насипають частинами, ретельно утрамбовують, потім підсипають ще. Стежать, щоб не злежувалася, для цього ворушать вилами або граблями, щоразу підсипаючи новий шар. Повністю підстилку міняють лише навесні. Зазвичай таке природне джерело тепла гарантує необхідну температуру навіть у помірному кліматі — за умови, що курник капітальний, без щілин і протягів.

Рекомендована відносна вологість — на рівні 60-80%. Показник підтримується з допомогою системи вентиляції. Повітря в курнику взимку має бути свіжим, але без протягів.

Освітлення курника протягом дня повинно тривати не менш як 14 годин. Якщо влітку птиці достатньо природного світла, то взимку без електрики не обійтися. Рекомендується завчасу провести комунікації, а вимикачі для зручності забезпечити таймерами. Лампи краще вибирати люмінесцентні.

Лампи для обігріву курника і для його освітлення розміщують так, щоб птиця не могла травмуватись і пошкодити обладнання.

Подбайте, щоб у сараї не було щілин і наскрізних отворів, крізь які проникатиме холодне повітря і створюватиме загрозу протягів; вікна повинні надійно зачинятися.

Це базові умови, за яких кури будуть нестися взимку. Крім цього, необхідно забезпечити гігієнічні норми утримання. Для цього приміщення слід ретельно прошпаклювати і продезінфікувати. Всі поверхні (підлога, стеля, стіни, сідала, гнізда) обробляють водним розчином вапна (2 кг на 10-літрове відро) або іншим засобом з аналогічними характеристиками. У гніздах неодмінно потрібно міняти підстилку.

Втім, без збалансованої годівлі несучка не зможе сформувати достатньої кількості яєць у потрібні терміни.

Краще купувати високоякісний комбікорм. У ньому містяться необхідні поживні елементи, вітамінно-мінеральні премікси, а нерідко і лікарські препарати для профілактики проблем зі здоров’ям птиці. Комбікорм, однак, можна приготувати власноруч. Для повноцінної годівлі несучок узимку потрібні злаки (кукурудза, пшениця, ячмінь, овес), бобові, а також макуха, шроти, рибне і м’ясо-кісткове борошно, крейда, сіль, вапно, промислові премікси. Зерно можна згодовувати не подрібнюючи. Так воно довше перетравлюється і забезпечує необхідний резерв енергії. Рекомендується давати курям подрібнені овочі — як свіжі, так і відварені. Використання вологих мішанок можливе за умови, що вони будуть у теплому вигляді.

Курей потрібно годувати двічі на день: вранці й увечері. При цьому вологі корми дають у першій половині дня, а сухі — в другій. В окремій годівниці потрібно поставити дрібну річкову гальку, пісок або черепашник — вони сприяють процесу травлення. Воду міняють часто, щоразу наливаючи підігріту.

Зазвичай основна проблема взимку — брак вітамінів і сонячного світла. Першу можна вирішити, згодовуючи трав’яне борошно, подрібнене сіно, овочі й коренеплоди, а другу — тільки випускаючи курей на вигул. Птиці слід забезпечити достатню фізичну активність, можливість поніжитися на сонці. Незважаючи на холод, кури потребують вітамін D для засвоєння кальцію. Навіть у сильні морози їх можна випускати на прогулянку на 10-15 хвилин. Вольєр повинен приєднуватися до курника. Його обносять сіткою не тільки навколо, але і зверху — від хижих птахів. Територію вигулу бажано встелити дерев’яними щитами, накидати соломи або іншого підстилкового матеріалу, щоб запобігти обмороженню лап.

У вольєрі можна розвісити пучки сушеної кропиви або сіна, щоб птиця мала додаткове джерело клітковини і вітамінів.

Ємність із попелом або піском необхідно ставити не тільки в курнику, а й на вигулі. При цьому рекомендується на ніч накривати її, аби запобігти потраплянню вологи. Тоді щасливі несучки, досхочу нагулявшись і накупавшись, будуть стабільно нестися всю зиму.

Один раз подбавши про капітальний курник з усіма необхідними комунікаціями у вигляді електрики і вентиляції, господарям залишиться лише виконувати кілька правил.

Дотримуватися рекомендованих норм посадки. Не більше п’яти несучок на квадратний метр підлоги курника. В тисняві кури зазнають стресу.

Забезпечувати збалансоване меню за визначеним режимом годівлі.

Підтримувати чистоту: регулярно мити годівниці й напувалки.

Додавати і знижувати рівень освітлення в міру зміни тривалості сонячного дня. Занадто довгий світловий день може призвести до того, що кури припинять нестися.

Якщо будуть дотримані оптимальні умови утримання та годівлі курей-несучок узимку, то перебоїв із несучістю не буде. В іншому разі кури не несуться з інших причин, наприклад, линяють, відпочивають, занадто молоді або, навпаки, вже старі.