Вівторок, 16 лютого 2021 року № 12 (19860)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19860/print.php?n=48037

  • Гаряча тема

Чи зарита проблема в кар’єрі?

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

На фото: мешканці Ольхівської ОТГ протестують проти кар’єру.

Днями у дворі активістів-екологів, які мешкають у селі Сороківка Ольхівської територіальної громади, пролунав вибух. А перед цим невідомі підпалили їхні автомобілі.

ЗА СЛОВАМИ очевидців, гранату кинули у вікно, де перебував 11-річний син мешканців будинку. Однак вона нібито відскочила, упала в жолоб водовідведення й там вибухнула. Звичайно, не можна відкидати версії, що гранату кинули все ж на дах помешкання, а не у вікно. Тобто зловмисники мали на меті залякати родину, а не вбивати.

Щодо транспортних засобів, то висновок правоохоронців після їх огляду однозначний: автомобілі таки підпалили. Згодом поліцейські знайшли й уламки ручної наступальної гранати РГД-5. Поліція відкрила два кримінальних провадження: за ст. 194-ю ч. 2-ю (навмисне пошкодження майна) та за ст. 115-ю ч. 2-ю (замах на навмисне вбивство).

Останнім часом ручні гранати вибухають на Харківщині дедалі частіше. Під час війни, яка точиться на сході, дістати гранату навіть у мирному місті не є надскладним завданням. Не так давно в Слобідському районі Харкова до своєї колишньої дружини заявився чоловік із кількома гранатами. Поранення дістала не тільки жінка, а й доморощений терорист, якому відірвало кисть. Інший випадок: п’яний зухвалець без жодного попередження кинув гранату в салон «таксі», що приїхало на виклик, після чого водієві ампутували ноги. Як потім на суді пояснював злочинець, вибухову зброю він начебто знайшов.

Родина ж Наталії Шибаєвої з Сороківки пов’язує вибух і підпал авто з тим, що подружжя активно виступає проти розробки піщаних кар’єрів, розташованих на території громади. Голова Ольхівської ОТГ Олександр Шмиголь підтвердив журналістам, що постраждалі активісти закликають заборонити добувні роботи, позаяк вони, на думку селян, завдають шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

Перший кар’єр з’явився на території громади 2019 року. Відтоді й почалося протистояння жителів сіл, через які веде дорога від кар’єру на Харків, з визискувачами земних надр. Справді, кому буде до вподоби, що в тебе під вікнами ревуть ваговози й на твоїх очах руйнують дорогу? Тож люди зверталися до ХОДА, РДА, до поліції… Навіть Президентові скаржились. Наприкінці минулого року Харківський обласний адміністративний суд зобов’язав районну владу розробити схему дорожнього руху, яка б враховувала інтереси мешканців сіл. Однак чиновники оскаржили рішення суду… На цьому тлі як знущання було сприйнято одержання дозволів для відкриття ще одного кар’єру приватною корпорацією «Криниця». Село ж знаходиться неподалік Харкова, отже, затрати на транспортування невеликі. А пісок обласному центрові, який активно розбудовується, потрібен постійно і у великій кількості. Яке діло будівельним компаніям, де саме його видобувають, що від цього страждають люди?

Не домігшись бажаного, селяни перекрили дорогу вантажівкам, заблокувавши роботу кар’єру, який належить компанії «Харківнерудпром», що працює тут уже другий рік. Керівництво підприємства нарікає, що кожний день блокади — це близько 180 тисяч гривень збитків, а відповідно несплата податків до бюджету громади.

Але здоров’я та нормальне життя дорожче за гроші. Тому мешканці Ольхівської ОТГ звернулися до свого голови з проханням розібратися з підпалом автівок активістів, закрити кар’єр, а на його місці створити заповідник. Питання буде негайно винесене на позачергову сесію громади.

Тим часом близько двох десятків активістів приїхали до обласного центру, прийшли під вікна «Держпрому», де розміщені офіси екологічних та інших організацій, з плакатами «Вільхівська ОТГ не промзона», «Ні — руйнуванню доріг», «Збережемо Лаврову балку», «Земля та її надра — власність українського народу». Протестувальники вимагали прокласти для вантажівок з піском об’їзну дорогу полями, однак, з усього видно, зроблять її не скоро, хоча у «Харківнерудпромі» обіцяють дати кілька мільйонів на будівництво. Одна з вимог до управління екології — зробити оцінку впливу на довкілля кар’єрів.

Утім, як на мене, проблема видобутку піску набагато глибша, аніж просто місцевий конфлікт громади з підприємством, яке його копає. Вона загальнодержавного значення. Цей бізнес прибутковий, якщо зважити на активне будівництво в Україні міст і доріг. Затрати на розробку незначні: зняв верхній шар ґрунту, поставив шлагбаум — і копай собі. Підняв шлагбаум — і маєш живу копійку. Ліцензію на видобуток оформлюють далеко не всі. Але навіть якщо підприємець і викладе близько мільйона на дозвіл добувати пісок, то це ще не гарантує йому захисту від усіляких перевірок. А в законодавстві є чимало шпарин, завдяки яким різні контролери можуть причепитися, аби мати свій зиск. Тому й розплодилось у нас чимало кар’єрів не тільки законних, а й нелегальних, які працюють під «дахом» різних контролюючих органів. Словом, де гроші, там і кримінал.

Вихід один: наводити лад, удосконалювати законодавство. Що ж до нападу на обійстя активістів, то слідство, дуже хочеться вірити, знайде винуватців.