Вівторок, 9 лютого 2021 року № 10 (19858)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19858/print.php?n=47984

Читач — газета

Помічні настоянки

«Уже три роки минуло після лікування оперізуючого лишаю, але й досі дуже мучать невралгія та свербіж у місцях колишніх висипань. Медикаменти мало допомагають. Що робити?»

Василь С.

м. Вільнянськ Запорізької області.

 

ДОПОМОЖУТЬ противірусні настоянки. Наприклад, така: 10 г коріння копійчаника (копійочник червоний) залийте 100 мл горілки або розведеного спирту (до 40 градусів). Вживайте три тижні по 20 крапель, розведених столовою ложкою води, тричі на день за 20 хвилин до їди. Після цього зробіть місячну перерву й курс повторіть.

Також можете пропити відвар трави парила звичайного. Столову ложку трави залийте окропом (пів літра), настоюйте ніч. Уранці процідіть, розділіть на три порції і випийте протягом дня за 20 хвилин до їди. Курс — місяць.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Пивні дріжджі не для випічки

«Чи можна пекти хліб на пивних дріжджах?»

Микола КРАВЕЦЬ.

м. Богуслав Київської області.

 

ЯК ВІДОМО, дріжджі — це гриби. Однак пивні дріжджі належать до спеціально штучно виведеного виду грибів.

Будь-які гриби, в тому числі й пивні дріжджі, виділяють продукти своєї життєдіяльності — токсини. Іншими словами, дріжджі паразитують у нашому організмі. Причому не тільки в кишківнику, а й у плазмі крові, де живуть і вільно розмножуються. Під час випікання хліба токсини ховаються в капсули з клейковини. А в кишківнику вивільняються з них і ушкоджують слизову оболонку, порушуючи нормальну мікрофлору. Це може призвести до різних типів інтоксикації, грибкових захворювань, порушення імунітету, а за певних умов — до багатьох хронічних хвороб і пухлинних процесів.

Вживати пивні дріжджі в будь-якій формі та концентрації протипоказано тим, хто має гіперчутливість не лише до грибів, а й до продуктів їхньої життєдіяльності, а також алергію, слабку кишкову мікрофлору, захворювання нирок, подагру, грибок у будь-якому місці.

Окремі штами пивних дріжджів (як, власне, й інших — пекарських, винних тощо) здатні вражати людей з імунодефіцитом, ослаблених антибіотиками, з пригніченою мікрофлорою.

Тож краще не експериментувати зі своїм кишківником, не провокувати в ньому бродильні процеси. У разі приготування випічки вдома слід суворо дотримуватися технології, щоб наявні в хлібі неактивні гриби та бактерії не розмножувалися.

Людмила ЄРМОЛЕНКО, лікар відновної медицини.