Архів
Вівторок,
9 лютого 2021 року

№ 10 (19858)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • АПК

Осмії готові допомогти

Устина ГРЕЧАНЮК.

НА території Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім. М. І. Вавилова Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН живе популяція комах, про яких, можливо, і не всі чули. Це осмії — рід бджіл, які не є медоносами, але сприяють запиленню рослин, підвищуючи врожайність агрокультур. Головна їхня цінність у тому, що вони активізуються і починають збирати пилок напровесні, коли медоносні бджоли ще не вилетіли. Осмії запилюють усе, що цвіте, навіть за температури +5 градусів.

Кандидат біологічних наук пол­тавець Віктор Гукало, який займався проблематикою розведення цих комах, розповідає, що в радіусі п’ять кілометрів навколо станції щороку, яка погода не була б, кісточкові дають стабільно щедрі врожаї. Важливо, що осмія не конкурує з медоносною бджолою, тому що збирає не нектар, а пилок.

2010 року полтавські науковці одержали патент «Спосіб промислового розведення бджіл роду осмій». По корисних комах до них приїздили фермери з різних країн. А от в Україні великої зацікавленості до цього роду бджіл нема, хоча у світі їхня здатність до раннього запилювання активно використовується. Втім, кліматичні зміни, переконані полтавські дослідники, спонукатимуть фермерські господарства замислитись над доцільністю розведення осмій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Даними обміняються самі
Читати
Покращання вже не за горами?
Читати
Обіцяють не вимикати світла
Читати
Тримайте гроші в... землі
Читати
Цінове зростання неминуче
Читати
Фартовий «слуга»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове