П’ятниця, 29 січня 2021 року № 7 (19855)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19855/print.php?n=47886

  • Виставкова зала «Криниці»

«Таємна вечеря»

Михайло ЗАКОЛЕСНИК.

ЛЕОНАРДО да Вінчі є автором безлічі мальовничих шедеврів епохи Відродження. «Таємна вечеря» — одна з найбільш прославлених його робіт, адже вона несе в собі глибокий сенс для всього християнського світу.

Головними героями картини вважаються Ісус Христос та Іуда. Іронічно, що для обох образів позував один і той же натурник з інтервалом кілька років. Спершу молодик із церковного хору ідеально підійшов великому майстру для створення образу Христа. Через три роки Леонардо побачив п’яницю, що валяється на вулиці, і написав із нього образ Іуди. Протверезівши, чоловік повідав, що всього кілька років тому його життя було зовсім інше, він співав у церковному хорі й позував художникові.

За іронією долі, один і той самий чоловік був зображений на полотні в протилежних образах.

Видатний італійський художник, учений, інженер і анатом, один із найвидатніших представників мистецтва і науки епохи Відродження, Леонардо да Вінчі народився 1452 року в селищі Анкіано біля міста Вінчі.

Окрім відомих усьому світу полотен і скульптур, Леонардо залишив після себе рукописи з багатьох галузей знань. Він займався математикою, гідромеханікою, геологією і фізичною географією, метеорологією, хімією, астрономією, ботанікою, а також анатомією і фізіологією людини і тварин.

Незважаючи на те що деякі шедеври Леонардо, наприклад «Джоконду», знають усі, можна навести і маловідомі факти його життя і творчості. Так, його матір’ю була проста селянка, він отримав домашню освіту, віртуозно грав на лірі, першим пояснив, чому небо синє, а Місяць такий яскравий…