П’ятниця, 29 січня 2021 року № 7 (19855)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19855/print.php?n=47877

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Квашена капуста

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЕ ОДНА з улюблених традиційних зимових закусок. Цікаво, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес заквашування збагачує її новими корисними речовинами, вітамінами. 300 грамів квашеного продукту містять денну норму вітаміну С, який підвищує імунітет. Абсолютно всі корисні якості цього овочу зберігаються протягом 10 місяців від дня приготування. Цінне те, що квашена капуста сприяє травленню і нормалізації функції кишківника. За закрепів рекомендую регулярно додавати її до свого раціону. Завдяки цьому можна нормалізувати рівень цукру і холестерину в крові, а також поліпшити процеси обміну речовин. Продукт має протизапальну і бактерицидну дії. Він може полегшити стан хворих на бронхіальну астму. Крім того, справляє непогану знеболювальну дію, тож може слугувати профілактикою мігрені.

Цей овоч помічний у боротьбі з депресією і стресами, має і протиракову дію — збагачує клітини поживними речовинами, що сприяють їх регенерації. А ще поліпшує апетит. Варто знати, що капустяний розсіл допомагає схуднути. Відбувається це завдяки наявності в ньому великої кількості тартронової кислоти, котра перешкоджає засвоєнню жирових відкладень.

Звертаю увагу, що під час квашення капусти зовсім не обов’язково шинкувати її дрібно, навіть навпаки, що грубше вона порізана, то більше корисних речовин, мінералів, вітамінів у ній буде. А ще не можна користуватись оцинкованими і лудженими баками, бо під час бродіння зазначені метали виділяють отруйні речовини — сполуки олова і цинку. Не варто й надмірно присипати капусту сіллю. Вона гальмує процес молочнокислого бродіння, відтак продукт іноді набуває неприємного запаху і не заквашується. До того ж сіль сприяє виведенню з капусти її вітамінів і мінеральних речовин, якими цінна ця білокачанна красуня.

У квашеній капусті залежно від умов і термінів зберігання міститься від 10 до 30 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С). Одна з найважливіших умов збереження цього вітаміну від окислювальної дії кисню повітря полягає в тому, що розсіл повинен повністю прикривати поверхню капусти. Рекомендую уникати й перекладання овочу з одного посуду в інший, оскільки від контакту його з повітрям втрачається вітамін С. Тож капусту потрібно витягати з розсолу безпосередньо перед їдою і полити олією.

Капустяний розсіл є самостійним лікувальним засобом. У нього переходять майже всі цінні речовини білокачанної капусти. Розсіл позбавлений грубої рослинної клітковини, яка іноді спричиняє болі та здуття у шлунку й кишківнику, водночас він зберігає всі цінні цілющі властивості капусти. Сік із квашеної капусти стимулює апетит та активізує процеси травлення у пацієнтів зі зниженою кислотністю шлункового вмісту, з неврологічними захворюваннями, у осіб, котрі ведуть малорухомий спосіб життя.

Сік (розсіл), що має кислу реакцію, корисний хворим зі зниженою кислотністю шлунка. Молочна кислота розсолу, діючи аналогічно соляній кислоті шлунка, сприяє активізації травних ферментів і забезпечує знищення хвороботворних мікробів, що потрапили з їжею у шлунок. Згодиться сік і за метеоризму (навіть від вживання квашеної капусти) — достатньо випити три-чотири столові ложки розсолу на день.

Розсіл кислої капусти нормалізує флору кишківника, має легкий проносний і сечогінний ефекти, здатний очищати кишківник і допомагати при порушеннях травлення. За вугрової висипки з нього роблять примочки на шкіру шиї, грудей і спини. Припухлі ясна можна зміцнювати щоденним полосканням рота. У разі запальних процесів на яснах корисно ретельно жувати кислу капусту. При геморої, якщо його супроводжують закрепи чи кровотечі, добре допомагає кисла капуста, а ще краще її розсіл.

При хворобах печінки цілющий вплив справляє коктейль із половини склянки капустяного розсолу і такої ж кількості щойно вичавленого томатного соку. Пити його три-чотири рази на день після їди впродовж одного-трьох місяців.

У разі високої температури слід випивати капустяний розсіл. Він поповнить втрату рідини, вітамінів і мінеральних речовин. При застуді випивати по дві-три склянки розсолу, розведеного теплою кип’яченою водою у співвідношенні 1:1.

Аби позбутися головного болю, можна покласти за вуха і на скроні загорнуту в марлю квашену капусту й обв’язати голову рушником. Головний біль стихне, якщо прикладати до лоба на 20-30 хвилин листя квашеної капусти або пити три-чотири рази на день по пів склянки капустяного розсолу.

Сік квашеної капусти в суміші з невеликою кількістю лимонного соку корисний при цукровому діабеті. Він регулює рівень цукру.

За жовчнокам’яної хвороби рекомендую щодня приймати розсіл квашеної капусти — по половині чи цілій склянці тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — півтора-два місяці. Якщо жовчні камені ще не більші від кукурудзяного зерна (наголошуємо: в жодному разі не більші!), то їх можна швидко (але з болем) вигнати: змішати літр капустяного розсолу, 400 мл олії і сік чотирьох лимонів. До початку лікування впродовж доби нічого не їсти, потім кожні 30 хвилин приймати по 100 мл суміші. Спочатку будуть напади болю і пронос, але за чотири-п’ять годин камені вийдуть із калом. Після цього протягом двох тижнів потрібно пити настій із ромашки і фенхелю.

У разі опіків, порізів і укусів комах на уражене місце покласти тонкий шар квашеної капусти, а зверху — ганчірочку, змочену в капустяному розсолі, або накласти пов’язку, змочену в капустяному розсолі. Тримати компрес 30-60 хвилин. Пов’язку накладати три-чотири рази на день. Якщо від розсолу з’являється печіння, потрібно розвести його охолодженою водою. Також примочки з розсолу застосовують при екземі й дерматиті.

Розсолом із квашеної капусти можна протирати шкіру обличчя нормального та жирного типу, він надає свіжого вигляду й відбілює. Маски з квашеної капусти і капустяного розсолу дуже корисні взимку. Вони відновлюють кровообіг, живлять шкіру корисними речовинами.

Якщо ви дуже втомилися, а ввечері потрібно виглядати якнайкраще, то відіжміть капусту або змочіть серветку в капустяному розсолі. Покладіть на обличчя й полежіть так хвилин 10-15. Після процедури вмийтеся теплою водою і нанесіть звичайний крем. Виглядатимете свіжо і молодо навіть після важкого дня.

Незважаючи на перелічені цілющі властивості квашеної капусти, пам’ятайте, що не варто захоплюватися цією чудовою стравою, оскільки вона містить дуже багато солі й тим самим може зумовити негативні наслідки: зокрема, вплинути на серцево-судинну систему організму людини. Через високий уміст органічних кислот квашена капуста протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, за виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, захворювань підшлункової залози, гіпертонії, ниркової та серцевої недостатності, хронічних захворювань печінки, коліту й ентероколіту.