Архів
П’ятниця,
29 січня 2021 року

№ 7 (19855)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У квітні 2021-го мені виповниться 60, маю 20 років трудового стажу. Чи зможу я вийти на пенсію?»

Валерій БУРМИЛКО.

с. Скалат

Підволочиського району

Тернопільської області.

 

ТИМ українцям, які мають від 18 до 28 років страхового стажу, доведеться працювати до 63. На думку експертів, кількість людей, котрим треба буде працювати до 63 років, поступово збільшиться до 40 відсотків усіх 60-літніх.

Особам, які матимуть від 15 до 18 років стажу, потрібно буде трудитися до 65. Таких в Україні абсолютна меншість, адже хоча б 15 років напрацювали майже всі українці, що досягли пенсійного віку. Враховуючи вищезазначене, ви зможете вийти на пенсію лише у 63 роки.

 

«Я зареєстрована в м. Вінниці, звернулася за призначенням пенсії в м. Ніжині на Чернігівщині. Яке управління призначить мені пенсію і яке виплачуватиме?»

Ольга КОЛОШМАТЕНКО.

м. Вінниця.

 

ЗГІДНО з постановою правління Пенсійного фонду України від 14.12.2015 №25-1 «Деякі питання впровадження електронних пенсійних справ на базі централізованих інформаційних технологій», Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» застосовується з урахуванням того, що із заявою про призначення пенсії особа може звертатися в будь-яке управління Пенсійного фонду України незалежно від місця її проживання і території, котру обслуговує це управління.

Заява і документи для призначення (перерахунку) пенсії, що надійшли в будь-який підрозділ обслуговування громадян, передаються на виконання у підрозділ із питань призначення і перерахунку пенсій за місцем проживання (реєстрації) особи, який розглядає заяву і подані документи, ухвалює відповідне рішення і передає в структурний підрозділ із виплати пенсій.

 

«Що робити, якщо у мене не вистачає необхідного стажу для виходу на пенсію?»

Сергій ТЕЛИЦЯ.

с. Івашківка

Городнянського району

Чернігівської області.

 

ЯКЩО необхідного стажу для виходу на пенсію не вистачає, можна запропонувати такі варіанти виходу із ситуації.

Банальний: влаштуватися працювати офіційно, доки набудете права на пенсійну виплату.

Фінансово затратний: докупити стаж.

Проте варто знати: якщо купувати стаж у 60 років, тобто тоді, коли настане встановлений державою пенсійний вік, то вартість кожного місяця рахуватимуть за формулою: дві мінімальні зарплати, помножені на 22 відсотки. Із січня 2021-го — 2640 грн.

Інша ситуація, якщо вам, наприклад, 55, пенсійний вік іще попереду, ви не працюєте й вам не вистачає п’яти років стажу. Тоді можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування й самому сплачувати внесок до Пенсійного фонду. Розмір такого внеску становитиме 22 відсотки мінімальної зарплати. Із січня 2021-го це 1320 грн.

Якщо ж на пенсію не заробили і купити стаж не можете, то варто спробувати оформити виплату як малозабезпеченим, її оформляють за прикладом субсидії: якщо не робили вартісної покупки, немає додаткового доходу, немає членів сім’ї, котрі можуть допомагати, тощо.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дохазяйнувалися
Читати
Законопроєкт відкликано
Читати
А боргів тих, боргів...
Читати
За планом — більше призовників
Читати
Зареєстровано ледь не вдвічі менше
Читати
Знову зонування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове