Архів
П’ятниця,
29 січня 2021 року

№ 7 (19855)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Петардою — по пальцях і по мізках

Ганна КЛІКОВКА.

Днями, завітавши до друзів, побачила в коридорі купу побитого кахлю. Здивувалась: «Чого це ремонт затіяли, ще ж і року новий не простояв?». Засмучена Людмила кивнула на красеня-вівчарку, який винувато глипнув на неї: «Та ось Графу не сподобалось, зажадав переробити».

— НЕ НАРІКАЙ на нього, — заступився за домашнього улюбленця Вадим. — На Старий Новий рік серед ночі несподівано під самісіньким вікном бабахнула петарда. Граф рвонув у ванну кімнату, а там майстри, коли облицьовували ванну кахлями, залишили віконце розміром із цеглину. Як зміг пес 75 кілограмів завважки туди втиснутися, не второпаю. Рятувався шокований! Туди заліз, а назад ніяк, ми добу його виманювали, а тоді я не витримав і розтрощив стіну. Якби дістав того «вояка», що під вікнами «бавився», йому було б непереливки!

Щоб якось заспокоїти друзів, повідала їм схожу, але теж прикру історію, щоправда, з позитивним фіналом. У чернівецькому селі Остриця собака, налякавшись феєрверків, стрибнув у криницю завглибшки 26 метрів. Місцеві мешканці звернулися до рятувальників. За допомогою спеціального спорядження їм з великими труднощами вдалося витягнути пса з небезпечної пастки.

Інформацією про такі випадки після свят завжди рясніють соціальні мережі, а обурення людей, які стали жертвами петардового божевілля, просто зашкалює. Торік, наприклад, спільноту різних країн сколихнуло повідомлення про те, що на Новоріччя у Празі постраждали від феєрверків лебеді, а цього року трагічна новина з Рима: сотні птахів загинули внаслідок масових святкових салютів, жахають світлини у соцмережах — «дощ із мертвих птахів». Тобто попри заборону використання салютів, феєрверків, піротехнічних засобів в Україні та більшості європейських міст, багато людей вважають їх обов’язковим атрибутом зустрічі Нового року.

Цьогоріч після зимових святкувань були оприлюднені наслідки трагедій, які сталися в різних регіонах: на Полтавщині вибухом петарди дитині відірвало фаланги пальців; у Миколаєві феєрверк залетів на балкон багатоповерхівки, спричинив там пожежу, а потім вогонь перекинувся ще й на сусідню квартиру; у Дніпрі вибух розірвав пальці 10-річній дівчинці — хірурги провели складну багатогодинну операцію, їм вдалося пришити відірваний палець і відновити сухожилля й судини; волинянин, який грався петардами у власній домівці, позбувся двох пальців...

Окрім цього, наголошують медики, вибухи петард завдають великої шкоди фізичному здоров’ю людей літнього віку, немовлят, вагітних жінок та тварин. Вони можуть спровокувати серцевий напад із трагічними наслідками. Звуки салютів, що схожі на постріли, змушують учасників бойових дій та мирних людей — переселенців із Донбасу знову переживати стрес. Волонтери та військові щороку просять співгромадян схаменутися й не влаштовувати святкову «канонаду» у країні, де точиться війна. Та хто ж їх почує? Може, підлітки з геном жорстокості, прищепленої такими ж батьками? Або чоловіки, яким після вжитої оковитої все одно, кому, де і чим салютувати?

Давайте не втомлюватися повторювати: продаж і використання піротехнічних засобів (феєрверків, бенгальських вогнів, петард тощо) регулюється Законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 року №839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».

Крім того, питання щодо заборони продажу та використання піротехніки на території міст, сіл та селищ визначається відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування. Статтею 1956-ю Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів. Це тягне за собою штраф від 595 до 1020 грн із конфіскацією піротехнічних засобів.

Начебто такі заходи мають відлякувати спритників, проте практично неможливо знайти повідомлення про реальне покарання порушників. Бо, як пояснюють правоохоронці, рішення про заборону піротехніки приймають міські чи сільські ради, але відповідні зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кодексу про адмінпорушення щодо відповідальності за запуск салютів не вносилися. Тож поліція може лише стежити за тим, щоб піротехніка продавалась із сертифікатами якості.

Тим часом на сайті Президента України 4 січня поточного року була зареєстрована петиція №22/111058-еп під назвою «Заборона використання та продажу піротехнічних засобів в Україні». Якщо протягом 90 днів вона отримає підтримку 25 тисяч українців, її направлять на розгляд Президенту Володимиру Зеленському.

Зазначеною петицією Президента України просять розглянути і ухвалити ряд законопроєктів. А поки ж, щойно настає вечір, десь здалеку долинають характерні звуки, немов щось тріщить, а тоді глухо бахкає. Це у будні, напевне, хтось сповіщає про свій день народження. Або салютує знічев’я, радше, від недоумкуватості, адже не всі запаси небезпечної піротехніки витратив у різдвяно-новорічні свята.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дохазяйнувалися
Читати
Законопроєкт відкликано
Читати
А боргів тих, боргів...
Читати
За планом — більше призовників
Читати
Зареєстровано ледь не вдвічі менше
Читати
Знову зонування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове