Архів
П’ятниця,
29 січня 2021 року

№ 7 (19855)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

У п’ятірці найкращих

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

В ГАЛУЗІ рослинництва край традиційно посідає передові позиції. Він входить до п’ятірки найбільших виробників зерна пшениці та кукурудзи.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, всіма категоріями господарств 2020 року отримано зернових і зернобобових культур в обсязі 4,2 мільйона тонн за середньої врожайності 47,7 центнера з гектара. Подбали вінницькі аграрії і про новий урожай. Озимий клин тут займає понад 348 тисяч гектарів. Наразі третина посівних площ перебуває в доброму стані, а 22,7 відсотка — в задовільному.

Прихисток для матерів і вагітних

В ОБЛАСНОМУ центрі створено кризовий центр «Ми поруч». Він призначений для жінок, які зазнали насильства або потрапили у скрутну життєву ситуацію. Днями заклад облаштував нове приміщення, де прийняв перших підопічних. Проживання, харчування і забезпечення одягом, робота з психологом, юридичний супровід, відвідування тренінгів — усе це безкоштовно. Також тут не встановлюють конкретного терміну перебування, зате, зі зрозумілих причин, адреси не розголошують.

Кризовий центр як волонтерський проєкт утілює активістка і волонтерка Юлія Дякун, яка також протягом тривалого часу допомагає онкохворим дітям і пораненим бійцям.

Поповнення в багатодітній сім’ї

У ПОДРУЖЖЯ Бородуліних із Крижополя народилася двійня, тепер у сім’ї 15 дітей. Новонародженим дівчаткам дали екзотичні імена — Адель і Аліна.

Батько великого сімейства Віталій — приватний підприємець, його дружина Олена — домогосподарка. Найстарша дочка Лія навчається на ІІІ курсі Вінницького педагогічного коледжу. Їй недавно виповнилося 18 років. 16-річний син Віталій освоює науку у профтехучилищі в селі Заболотне.

Крім того, в родині семеро школярів, решта дітей дошкільного віку.

Пам’ятник пісні

У СЕЛІ Хомутинці Хмільницької ОТГ, біля музею відомого поета-земляка, нащадки встановили пам’ятник його пісні «Повій, вітре, на Вкраїну». На двох гранітних сторінках розгорненої книги викарбуваний текст однієї з найвідоміших поезій Степана Руданського, яка стала символом не тільки туги за коханою, а й за Батьківщиною. Місцеві жителі впевнені, що пам’ятник буде змістовним доповненням до музейної «Садиби Руданських» — місцевого туристичного об’єкта, задля якого переважно і приїжджають у Хомутинці гості.

Відомо, що слова цієї пісні Степан Руданський написав для своєї коханої Марії Княгницької. Однак, на жаль, їм усе ж не судилося бути разом. Через розлуку тоді з’явилася ця поезія, яку сприймають як народну і називають світовим романсом із Поділля.

Ця пісня була в репертуарах видатних українських співаків Івана Козловського, Бориса Гмирі, Анатолія Солов’яненка, Костянтина Огнєвого, прем’єра Київської опери Івана Шведова, соліста Большого театру Івана Жадана.

Унікальне видання

У СЕРІЇ книг історико-краєзнавчого проєкту «Моя Вінниччина» вийшло унікальне видання — «Біломорські карби Вінниччини. Соловецький мартиролог Поділля».

Про це повідомив редактор книжкової серії «Моя Вінниччина» Михайло Каменюк. «Цю книгу написав письменник, громадський діяч, дослідник історії Поділля з Хмельниччини Богдан Теленько. В його «Біломорських карбах Вінниччини. Соловецькому мартирологу Поділля» подаються повні списки жителів усіх районів Вінницької області, засуджених, розкуркулених і сім’ями висланих у 1933-1935 роках на Соловки. Все це супроводжується коментарями автора, який не тільки особисто побував у цих пекельних для України місцях, а й зумів з великим ризиком для себе дістати ці не досяжні раніше для широкого загалу документи, котрі зберігалися в секретних архівах ФСБ Росії».

Пожартував і... попався

НЕЩОДАВНО до поліції зателефонував невідомий чоловік і сказав, що він перебуває на території Вінницького залізничного вокзалу і має при собі автомат і гранату. Для перевірки отриманої інформації було оперативно евакуйовано з території вокзалу близько 200 людей. Після ретельного обстеження об’єкта правоохоронці спростували повідомлення про озброєного чоловіка.

Водночас провадилися оперативно-розшукові заходи щодо встановлення особи зловмисника. Всього через годину його вирахували. Ним виявився 26-річний неодноразово судимий за майнові злочини житель села Кам’яногірка. Його затримали на території Оратівської об’єднаної територіальної громади. За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

Облікують диких тварин

СКІЛЬКИ диких парнокопитних і хутрових мисливських тварин мешкає у лісах краю, підраховують лісівники. Це відбувається шляхом спостереження на підгодівельних майданчиках, шумового прогону, дослідження слідів. Не забувають лісівники і про сучасні методи, приміром, користуються квадрокоптером і фотопастками, які є додатковим джерелом інформації про стан тваринного світу лісових угідь. Нині команда фахівців перед роботою проходить інструктаж. Тим часом мешканців Самгородоцької територіальної громади попередили про можливу появу вовків поблизу населених пунктів. Зокрема, єгер Козятинської районної організації мисливців Леонід Буренко помітив сіроманця біля села Воскодавинці. Ці хижаки на території громади живуть уже кілька років, але шкоди людям і господарствам не завдавали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дохазяйнувалися
Читати
Законопроєкт відкликано
Читати
А боргів тих, боргів...
Читати
За планом — більше призовників
Читати
Зареєстровано ледь не вдвічі менше
Читати
Знову зонування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове