Архів
П’ятниця,
29 січня 2021 року

№ 7 (19855)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Ялинкам не місце на смітнику

Устина ГРЕЧАНЮК.

У БАГАТЬОХ містах запрацювали пункти прийому ялинок. Дедалі більше українців готові відвезти новорічне дерево на перероблення, а не просто викинути його на звалище. В останньому разі воно, як і будь-яке органічне сміття, виділятиме метан, чим погіршуватиме стан довкілля. «Двометрове дерево, розкладаючись, викине в атмосферу шість кілограмів діоксиду вуглецю», — наголошує голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.

Тим часом хвойні дерева, подрібнені на тріски, дадуть користь. Їх використовують для мульчування рослин і як підстилку для тварин. Хвою, багату на вітаміни та біологічно активні речовини, охоче забирають для своїх мешканців зоопарки.

А фермерка з Полтавщини Іванна Коломієць уже не перший рік збирає новорічні ялинки. Ними ласують її кози, вівці та віслюки. Торік на фермі пані Іванни «утилізували» майже 200 новорічних деревець. «Кожну ялинку, перед тим як віддати тваринам, оглядаємо, щоб на ній не було прикрас або дощику, — розповідає фермерка. — Дрібні гілочки кози і вівці обкушують, потім обгризають кору. Ці грубі корми сприяють травленню. Від деревця залишаються тільки стовбур і великі гілки, які ми подрібнюємо на мульчу для рослин».

Новорічний «сюрприз» виноробам

З 1 СІЧНЯ 2021 року в Україні скасовано мито на ввіз європейських вин. Це було одне із зобов’язань у рамках євроінтеграції. Ця новина не надто порадувала вітчизняних виноробів.

«На наш ринок у великій кількості заходитимуть імпортні вина, які будуть дешевші, ніж аналогічні вітчизняні, — прогнозує голова Союзу виноградарів і виноробів-аматорів Олег Ярмоленко. — Бо за умови однакової технології у нас іще націнки 20% ПДВ і 15% рентабельності. Водночас зарубіжним виробникам у разі експорту продукції повертають ПДВ. Не кажучи вже про великі державні пільги, які мають фермери країн — найбільших виробників вина у світі».

Тим часом заступниця директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська повідомила, що, за результатами проведеного науковцями цього закладу дослідження, обсяг імпорту виноградного вина 2019-го зріс до 55,7 тис. т, тоді як експорт цього виду вітчизняної агропродукції впав майже у 6 разів — до 8,8 тис. проти 51,4 тис. т 2018-го. Від’ємне зовнішньоторговельне сальдо — $135 млн. Результат минулого року очікується ще сумнішим.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дохазяйнувалися
Читати
Законопроєкт відкликано
Читати
А боргів тих, боргів...
Читати
За планом — більше призовників
Читати
Зареєстровано ледь не вдвічі менше
Читати
Знову зонування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове