Архів
П’ятниця,
29 січня 2021 року

№ 7 (19855)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Діджиталізоване» народовладдя

Марина ТІШКОВА.

З чого б «епохального» почати перший у новому році й завершальний у четвертій сесії пленарний тиждень? Законопроєкт про всеукраїнський референдум якнайкраще підходить, вирішила фракція «Слуги народу». Загалом розглянуто близько двадцяти проєктів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

«ПРЯМЕ народовладдя» в такій формі, нагадаємо, є одним із програмних пунктів Президента В. Зеленського, а можливість проведення референдуму прописана в Конституції, котрої, як відомо, треба дотримуватися. Кулуарних інтриг під час розгляду проєкту в другому читанні не бракувало: перерва у засіданні затягнулася на годину, а це переважно буває, коли доводиться щось дуже активно узгоджувати. Крім того, стало відомо, що група депутатів усередині «монобільшості» отримала сигнал президентський законопроєкт не підтримувати, за що глава фракції Д. Арахамія погрожував їм виключенням.

У підсумку резонансний документ таки «благословився». Отже, коротко про те, що маємо. Предметом розгляду на всеукраїнсь-кому референдумі можуть бути затвердження змін до низки розділів Конституції; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України; про втрату чинності закону чи окремих його положень. Відповідь на запитання може бути тільки «так» чи «ні». Ключовою новацією документа є «діджиталізація» (ще одна «фішка» нинішньої влади) — можливість електронного голосування. Аби ініціювати референдум, потрібно зібрати 3 млн підписів, потім Конституційний Суд має перевірити конституційність питання, а призначає проведення Глава держави. Опитування щодо зміни території країни має призначати парламент.

Фракції опозиції кожна зі своєї «дзвіниці» документ розкритикували. В «ОПЗЖ» найбільше збентежені тим, що звужено коло тем, стосовно яких можна опитувати народ (їм, мабуть, хотілося б відразу поцікавитися щодо переходу території України під «протекторат» РФ…). Колишній глава фракції «Голос» С. Рахманін побоюється можливостей влади ухвалювати рішення «в обхід парламенту з допомогою маніпулятивних референдумів». «ЄС» привернула увагу до загрози втручання в електронне голосування.

В експертному середовищі теж нема одностайності. В Центрі політико-правових реформ вважають, що не все так страшно: документ відповідає конституційному регулюванню й стандартам, розробленим Венеційською комісією.

Натомість деякі юристи та політологи, які аналізували документ, знайшли в ньому багато цікавого. Зокрема, провели паралелі з Францією та Литвою, котрі раніше запровадили референдуми з імовірним онлайн-голосуванням, але потім швиденько скасували — все через той же ризик маніпуляцій і втручань (а в них справа захисту від кібернебезпек на набагато вищому рівні). Дехто назвав цей закон прямою загрозою Україні як європейській демократичній державі, адже тепер будь-яку ідею — від зміни кордонів до запровадження російської мови як другої державної — можна легітимізувати, якщо вона дістане достатню інформаційну підтримку і спиратиметься на адмінресурс. Також розгляд гострих питань на референдумі може бути використаний президентом як спосіб зняття з себе політичної відповідальності за ухвалення наріжних рішень.

Аналітики прогнозують, що закон про «народовладдя» може стати інструментом для нарощування В. Зеленським свого просілого рейтингу, аби спробувати переобратися вдруге. Скажімо, на першому етапі в народу можуть офіційно поцікавитися стосовно зменшення складу ВР до 300 осіб (пам’ятаєте «5 питань від президента» під час місцевих виборів?). А ноги ростуть ось звідки: італійська популістична партія «Рух 5 зірок» торік у вересні винесла на референдум питання про скорочення числа депутатів парламенту із 945 чоловік до 600. Майже 70% виборців це підтримали, і рейтинги партії суттєво виросли.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дохазяйнувалися
Читати
Законопроєкт відкликано
Читати
А боргів тих, боргів...
Читати
За планом — більше призовників
Читати
Зареєстровано ледь не вдвічі менше
Читати
Знову зонування
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове