Архів
Вівторок,
26 січня 2021 року

№ 6 (19854)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Коли світ змінюється

Михайло ГУБАШ.

У середу, 20 січня, як і планувалося, новообраний 46-й президент США Джозеф Байден склав присягу і став главою наймогутнішої на сьогодні держави світу. Безпрецедентні заходи безпеки виявилися зайвими — ніхто з прихильників його попередника Дональда Трампа штурмувати Капітолій або інші державні установи не наважився. Але така небезпека існувала.

ПРИНАЙМНІ про це за кілька днів до інавгурації Байдена стверджували його симпатики. Мовляв, озброєні «трампісти», невдоволені поразкою їхнього лідера, у великих містах країни атакуватимуть і захоплюватимуть адміністративні установи різних штатів.

Відповідь «заколотників і терористів» була креативною. Вони й справді озброїлись автоматами і вийшли до владних установ. Але, як заявили, з єдиною метою: наочно довести, що не збираються штурмувати й захоплювати місцеві «капітолії».

Тож нудьгувати американському суспільству напередодні передавання влади від «45-го» до «46-го» не довелося. А щоб не ризикувати, до Вашингтона для гарантування порядку під час церемонії інавгурації Джо Байдена прибули понад 20 тис. військових нацгвардії США. Центр столиці повністю заблокували, охорону посилили у всіх держустановах. З цієї ж причини у Вашингтоні запровадили надзвичайний стан. Посилили заходи безпеки і в інших містах країни.

…Поклавши руку на Біблію, 78-річний демократ Байден склав присягу на вірність американському народу. Він став найстарішим президентом в історії США. Перед ним до присяги була приведена нова віцепрезидентка — 56-річна Камала Гарріс. Саме вона, «у разі чого…», правитиме Америкою замість президента. Любителі конспірології стверджують, що саме так і станеться. Мовляв, Байден уже в такому віці, що з ним усяке може трапитися…

Нова віцепрезидентка — особа непересічна. Народилась у сім’ї тамілки та ямайця. Заміж «крута» леді вийшла у 50 — за юриста єврейського походження Даґласа Емгоффа. А до одруження робила кар’єру. І, як бачимо, впоралась із цим блискуче, ставши першою жінкою, першою темношкірою політикинею і першою політикинею азійського походження на посаді віцепрезидента США. А до того була генпрокуроркою Каліфорнії, а згодом і сенаторкою від цього штату. До речі, в Америці з’явився новий жарт: «Якщо раніше дружину віцепрезидента називали «другою леді» («перша леді» — це жінка президента), то як тепер називатимуть чоловіка Камали Гарріс? «Другим джентльменом»?».

Та повернімося до Байдена. В інавгураційній промові він пообіцяв бути президентом «для всіх американців», тобто і для тих, хто за нього не голосував. Причому наголосив на цьому особливо. Також 46-й президент закликав усіх громадян США до об’єднання нації і примирення. Чудова промова. Відчувається, що над нею добряче попрацювали.

Та чи повірить у щирість Байдена трампівська «тусовка»? Гадаємо, заклик сьогоднішнього глави держави до примирення та об’єднання був би краще почутий, якби він попросив своїх колег-демократів у конгресі та сенаті відмовитися від імпічменту Трампа, який, у разі його оголошення, позбавить «45-го» права балотуватися на наступних президентських виборах. От тоді б усі напевно повірили у щирість байденівської ідеї про примирення. А так, на словах…

За пару днів до інавгурації до американців звернувсь і Дональд Трамп. Він усіляко розхвалив власні досягнення на найвищому посту. Особливо ж наголосив на тому, що «став першим за багато десятиліть президентом, який не почав ніяких нових воєн».

45-й президент також закликав американців до єдності: «Тепер, як ніколи раніше, ми повинні об’єднатися навколо наших спільних цінностей, піднятися вище міжпартійної ненависті і творити нашу спільну долю». Втім, одразу ж зауважив: «Тепер, коли я готуюся передати владу новій адміністрації… я хочу, щоб ви знали: рух, який ми започаткували, тільки починається».

Зрозуміло, що ці слова високопоставленого «бунтівника» мали надихнути його прихильників, запаливши у їхніх серцях надію на нову перемогу свого лідера й нові досягнення в реалізації його гасла «Америка понад усе!». Водночас заява (чи попередження?) Трампа насторожили іншу частину американського суспільства і владного істеблішменту, які добре пам’ятають нещодавні заворушення і спробу захопити Капітолій.

Захвилювалися не тільки в США, а й у багатьох інших країнах, адже вибухонебезпечна ситуація у заокеанській державі може мати негативні наслідки для всього світу. В наш час, коли світ змінюється, ситуація легко може стати непередбачуваною будь-де. Згадаймо хоча б Білорусь. А тут ще і в Росії щось починається…

Тим часом Байден після церемонії інавгурації та офіційного вступу на посаду підписав перші документи. Він повернув США до Всесвітньої організації охорони здоров’я і Паризької кліматичної угоди, а також заморозив будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Підписав також укази про скасування заборони на в’їзд у Сполучені Штати для громадян низки мусульманських і африканських країн і про нові заходи щодо боротьби із пандемією коронавірусу.

На цьому тлі, з огляду на жорстке протистояння, яке напередодні президентських виборів у США виникло в американському суспільстві, заява Трампа про «тільки починається» виглядає досить неоднозначною. Що саме мав він на увазі, невдовзі побачимо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жити стане краще, жити стане веселіш
Читати
Смертей од грипу не зареєстровано
Читати
Є намір збільшити фінансування
Читати
Громадський контроль працює
Читати
Забули чи свідомо?
Читати
Скільки є, а скільки треба
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове