П’ятниця, 22 січня 2021 року № 5 (19853)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19853/print.php?n=47836

  • Відповідає «Соняшник»

Чому коти муркочуть?

Муркотіння наших домашніх улюбленців таке миле. Вони починають муркотіти вже через кілька днів після народження. Роблять це як при вдиху, так і при видиху. Можуть видавати ці звуки будь-коли, навіть коли м’явкають…

Виявляється, у пухнастиків є повноцінний «апарат для муркотіння», який складається з під’язикових кісточок, що розташовані біля голосових зв’язок і вібрують. Як стверджують учені, муркотіння виникає тоді, коли у кота відбувається легке і часто повторюване скорочення м’язів. Таке собі абсолютно безболісне для тварини щось на кшталт судом.

Однак не всі з родини котячих можуть муркати — лише їхні дрібні види, такі, як коти, рисі. Бо, наприклад, у лева «апарат для муркотіння» повністю прикритий хрящами, які не дають вібрувати під’язиковим кісточкам. Проте саме це дає йому можливість голосно ричати.

А от для чого саме коти використовують муркотіння, то тут багато теорій. Так, кошенята, смокчучи мамине молоко, завжди муркочуть, бо ніяк інакше висловити свої емоції не можуть. А матусі таким чином також заспокоюють своїх дитинчат.

Кішки муркочуть, показуючи свої добрі наміри, іноді дають знати, що вони беззахисні або вимагають їжі чи уваги. Хворі особи так заспокоюють себе. Найчастіше вони муркочуть, коли щасливі, задоволені життям, ситі та вдячні. Муркаючи, ці хитруни можуть виманити у господаря все, що їм заманеться. Хіба не так? Також коти зазвичай муркочуть, коли починають досліджувати нову територію…

Однак цікавим фактом є те, що коли схвильований кіт муркоче, неможливо почути його серцебиття. Тому ветеринари вмикають котикам невеликий струмінь води, щоб ті заспокоїлись і можна було б провести огляд.