П’ятниця, 22 січня 2021 року № 5 (19853)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19853/print.php?n=47833

Відповідати таки доведеться

ПОРЯД із позитивом, що спостерігається у селах області, що об’єдналися в ОТГ, є чимало проблем і недоліків. Безгрошів’я заганяє людей у глухий кут. Позначилося на їхньому житті й поширення коронавірусу. За всі останні тридцять років маємо найменше поголів’я великої рогатої худоби і свиней. Все це призвело до стрімкого росту цін, зокрема на м’ясо-молочні продукти. Експерти вважають, що теперішня вартість ще не межа. Та куди вже дорожче?

Зменшення поголів’я живності негативно впливає на виробництво продукції, що своєю чергою погано дається взнаки на продовольчому забезпеченні населення нашої держави. Не кажучи вже про брак робочих місць, про що, до речі, багато говорять наші високопосадовці, але, на жаль, мало роблять для виправлення ситуації. Саме на державному рівні треба гарантувати підтримку домогосподарств, які утримують худобу, свиней, розвивати ветеринарну й селекційну справи. Без такої допомоги селяни й надалі вирізатимуть живність. Щодо робочих місць, то необхідно створювати підприємства, цехи з переробки м’ясо-молочної та плодоовочевої продукції. А керівникам ОТГ більше уваги приділяти розвитку віддалених сіл, а не тільки центрам громад.

Але буде неправильним писати тільки про погане. У багатьох новостворених громадах села почали оживати. Розвивається інфраструктура, поліпшується благоустрій. Приділяється увага ремонту доріг, освітленню вулиць, оснащенню шкіл і дитячих садків, будинків культури, бібліотек, покращанню медичного обслуговування, соціального захисту селян, підтримки ветеранів війни і праці, учасників АТО.

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

 

У вересні 2014 року була підписана злочинна постанова уряду про створення Держпродспоживслужби України, якою ліквідовано при цьому найкращу в Європі державну ветеринарну службу. Знищена була і державна санітарно-епідеміологічна служба. Негативні наслідки такого рішення країна відчула, коли на її території з’явилися африканська чума свиней і грип птиці. А після появи COVID-19 ситуація загострилась. Пандемія застала нас зненацька, не було можливостей для ізоляції хворих на коронавірус, лікарні виявилися неготовими до прийняття інфікованих, засоби захисту лікарів і населення розпродали. Майже в усіх регіонах виникають проблеми з наявністю ШВЛ та кисню, обмаль місць для стаціонарного лікування тощо. Не важливо, чи це підказка з-за океану, чи власна ініціатива, але відповідати за такі недолугі реформи доведеться.

Павло ДОСТОЄВСЬКИЙ.

м. Київ.