П’ятниця, 22 січня 2021 року № 5 (19853)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19853/print.php?n=47831

Читач — газета

«Мала чоловіка й двох синів. Проте так сталося, що у свої 85 залишилася сама в цілому світі. Сиджу в холодній хаті, заощаджую газ, бо напозичалась у людей на лікування молодшого сина. Дитини нема, а борги мушу віддавати. Пенсія маленька. Підкажіть, чи маю я право на доплату до пенсії у зв’язку з утратою годувальника?»

Ольга СУБОТА.

м. Миргород Полтавської області.

 

НА запитання читачки відповідає перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області  Володимир Миколайович НОСЕНКО:

— Згідно зі ст. 36-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058 пенсія у зв’язку з утратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності.

До непрацездатних членів сім’ї належать: батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку (абзац 1-й, ч. 2-га ст. 36-ї Закону №1058).

Статтею 37-ю Закону №1058 передбачено, що пенсія у зв’язку з утратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника.

Відповідно до статті 53-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058 у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Згідно зі статтею 52-ю Закону №1058 сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується — по місяць смерті включно — членам його сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36-ї цього Закону, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи не проживали.