П’ятниця, 22 січня 2021 року № 5 (19853)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19853/print.php?n=47825

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА

 

«Мій чоловік має 30 років загального стажу, 20 із них — трактористом-машиністом у сільському господарстві. На пільгових умовах йому призначили пенсію в розмірі 1769 гривень. Він має стаж, зазначений у законі. Чому в нього мінімальна пенсія, і чи збільшиться вона, якщо чоловік не працюватиме?»

Дарина ШМИГАЛО.

с. Браїлівка

Лозівського району

Харківської області.

 

РОБОТА трактористом у виробництві сільськогосподарської продукції протягом 20 років дала право вашому чоловікові достроково вийти на пенсію в 55-річному віці.

При цьому розмір його пенсії за віком визначається, відповідно до статей 27-ї і 28-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто розмір пенсії залежить від його страхового стажу і, що ще важливіше, від заробітку (доходу), який він отримував протягом своєї трудової діяльності та з якого було сплачено внески до Пенсійного фонду України.

Зважаючи на наявність 30 років страхового стажу, до пенсії вашого чоловіка встановлено державну грошову допомогу в розмірі, якого не вистачає до прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для непрацездатних осіб (із 1 грудня 2020-го — 1769 грн).

Факт звільнення з роботи може не вплинути на розмір його пенсії.

Для встановлення вашому чоловікові пенсійної виплати в розмірі 2100 грн потрібно мати не менш як 35 років страхового стажу.

 

«Хто зможе 2021-го вийти на пенсію в 60 років?»

Онуфрій ХОМКА.

смт Чорний Острів

Хмельницького району

Хмельницької області.

 

ЗА НОРМАМИ статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років і за наявності необхідного страхового стажу.

Для того щоб 2021-го стати пенсіонером у 60, потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу.

Проте варто зважити, що наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Наприклад, якщо пенсійний вік людини (60 років) настав, скажімо, 2017-го, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менш як 15 років по 31.12.2017, якщо 2018 року — за наявності 25 років по 31.12.2018 тощо.

 

«Я пенсіонер, перебуваю на повному державному утриманні в будинку-інтернаті. Як мені виплачуватимуть пенсію у разі тимчасового перебування вдома на лікуванні?»

Петро ДЯЧОК.

с. Адамівка

Врадіївського району

Миколаївської області.

 

ЗГІДНО з Порядком перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві і державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 №269, у разі вибуття на канікули пенсіонера, який перебуває на повному державному утриманні, органи Пенсійного фонду України видають розпорядження про припинення перерахування частини пенсії державній установі з дати вибуття з подальшою їх виплатою особі в установленому порядку.

Якщо в повідомленні установи (закладу), в якій особа перебуває на державному утриманні, дати повернення немає, то розмір пенсії одержувача не переглядається, тільки припиняється перерахування частини пенсії установі.

Після надходження даних про дату повернення особи в установу видається розпорядження про перерахування частини пенсії установі та виплату частини пенсії особі.