Архів
П’ятниця,
22 січня 2021 року

№ 5 (19853)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА

 

«Мій чоловік має 30 років загального стажу, 20 із них — трактористом-машиністом у сільському господарстві. На пільгових умовах йому призначили пенсію в розмірі 1769 гривень. Він має стаж, зазначений у законі. Чому в нього мінімальна пенсія, і чи збільшиться вона, якщо чоловік не працюватиме?»

Дарина ШМИГАЛО.

с. Браїлівка

Лозівського району

Харківської області.

 

РОБОТА трактористом у виробництві сільськогосподарської продукції протягом 20 років дала право вашому чоловікові достроково вийти на пенсію в 55-річному віці.

При цьому розмір його пенсії за віком визначається, відповідно до статей 27-ї і 28-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто розмір пенсії залежить від його страхового стажу і, що ще важливіше, від заробітку (доходу), який він отримував протягом своєї трудової діяльності та з якого було сплачено внески до Пенсійного фонду України.

Зважаючи на наявність 30 років страхового стажу, до пенсії вашого чоловіка встановлено державну грошову допомогу в розмірі, якого не вистачає до прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для непрацездатних осіб (із 1 грудня 2020-го — 1769 грн).

Факт звільнення з роботи може не вплинути на розмір його пенсії.

Для встановлення вашому чоловікові пенсійної виплати в розмірі 2100 грн потрібно мати не менш як 35 років страхового стажу.

 

«Хто зможе 2021-го вийти на пенсію в 60 років?»

Онуфрій ХОМКА.

смт Чорний Острів

Хмельницького району

Хмельницької області.

 

ЗА НОРМАМИ статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років і за наявності необхідного страхового стажу.

Для того щоб 2021-го стати пенсіонером у 60, потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу.

Проте варто зважити, що наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Наприклад, якщо пенсійний вік людини (60 років) настав, скажімо, 2017-го, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менш як 15 років по 31.12.2017, якщо 2018 року — за наявності 25 років по 31.12.2018 тощо.

 

«Я пенсіонер, перебуваю на повному державному утриманні в будинку-інтернаті. Як мені виплачуватимуть пенсію у разі тимчасового перебування вдома на лікуванні?»

Петро ДЯЧОК.

с. Адамівка

Врадіївського району

Миколаївської області.

 

ЗГІДНО з Порядком перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві і державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 №269, у разі вибуття на канікули пенсіонера, який перебуває на повному державному утриманні, органи Пенсійного фонду України видають розпорядження про припинення перерахування частини пенсії державній установі з дати вибуття з подальшою їх виплатою особі в установленому порядку.

Якщо в повідомленні установи (закладу), в якій особа перебуває на державному утриманні, дати повернення немає, то розмір пенсії одержувача не переглядається, тільки припиняється перерахування частини пенсії установі.

Після надходження даних про дату повернення особи в установу видається розпорядження про перерахування частини пенсії установі та виплату частини пенсії особі.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Морози минули — можна й зі знижкою
Читати
Боргів усе ще багато
Читати
Погуляли, і досить
Читати
Місцева влада безвідповідальна?
Читати
Компенсували газом та водою
Читати
Реформа під загрозою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове