Вівторок, 19 січня 2021 року № 4 (19852)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19852/print.php?n=47807

Для гостей і в будень

Наводимо рецепти страв, які будуть доречними і на святковому столі, й кожен день.

Голубці з грибами

СУШЕНІ гриби покладіть у миску, залийте водою і дайте постояти хвилин 30-40. Перекладіть у чисту посудину, ретельно промийте і відваріть до напівготовності. Якщо ви певні, що гриби — з екологічно чистої зони, воду не виливайте, вона знадобиться для соусу.

У капусті виріжте качан, покладіть її у каструлю з киплячою підсоленою водою, за кілька хвилин знімайте виделкою по листку — як для звичайних голубців. Усі господині знають, що в цьому ділі головне листя не переварити, але й сирим воно не має залишитися. З охололих листків позрізайте тверду частину.

Склянку-півтори гречки (залежно від розміру капустини) — крупну, хорошої якості — кілька разів промийте в теплій воді, щоразу її міняючи, залийте в каструльці чи казанчику з товстим дном на два пальці водою і варіть під закритою кришкою на повільному вогні практично до готовності, щоб цілком випарувалася вода.

Спасеруйте овочі — спершу дві цибулини, потім, коли цибуля набуде золотавого кольору, — потерту на тертці велику морквину, а за кілька хвилин покладіть сюди дрібно нарізані гриби і потушкуйте ще трохи. Змішайте вміст сковороди з гречкою, покладіть посічені свіжі кріп і петрушку, присмачіть сіллю, перцем, 2 ст. ложками томатної пасти, 2 ст. ложками олії. Закрутіть фарш у капустяне листя. Складіть голубці в чавунець, полийте соусом із грибного бульйону (процідженого) або води з додаванням на літр 1 неповної ст. ложки солі, повної — цукру, 2 ст. ложок томатної пасти і, якщо не для пісного столу, — 2-3 ст. ложок сметани. Хай готується в духовці на малому вогні приблизно півтори години.

Яблука запечені з родзинками і горіхами

ВІЗЬМІТЬ яблука трохи більшого за середній розміру, повирізайте серцевини, щоб не було насіння, хай навіть із просвітом, насипте в отвори дещицю цукру, затим покладіть по кілька заздалегідь промитих і набухлих у гарячій воді родзинок, по дрібці посічених волоських чи інших горіхів і зверху ще посипте цукром. У духовку при малому вогні хвилин на двадцять — двадцять п’ять, а самі тим часом готуємо глазур. Наливаємо в алюмінієву чи скляну посудину півтори склянки молока, доводимо майже до кипіння, засипаємо 1,5 ст. ложки цукру, дрібку ванільного цукру, 3 ст. ложки какао-порошку і наприкінці, коли майже закипіло, — кладемо шматочок вершкового масла. Тримаємо на вогні, повільно перемішуючи, 10 хв. Коли вийняті яблука кілька хвилин остигнуть, рівномірно поливаємо кожне глазур’ю, щоб аж скапувало. Особливо порадуєте таким десертом малечу.