П’ятниця, 15 січня 2021 року № 3 (19851)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19851/print.php?n=47763

Читач — газета

«Почула про збільшення до 742 гривень щомісячної виплати на догляд одиноким пенсіонерам старше 80 років, які потребують сторонньої допомоги. Хочу знати докладніше про цю урядову подачку і які довідки потрібно подати, якщо з’ясується, що вона мені належить?»

Ніна КОСТЕНЧУК.

с. Терешки Красилівського району Хмельницької області.

 

НА запитання читачки відповідає начальник управління соціального захисту населення Красилівської райдержадміністрації Іван Федорович КНИШ:

— Відповідно до Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, і державної соціальної допомоги на догляд, затвердженого постановою КМУ від 02.04.2005 р. № 261, допомога на догляд призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та, за висновком ЛКК, потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Допомога на догляд не призначається особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також іншим особам за здійснення догляду, за якими виплачується компенсація на догляд.

Особам, які одержують надбавку до пенсії на догляд, за бажанням замість зазначеної виплати може бути призначена допомога на догляд.

При вирішенні питання права на державну соціальну допомогу на догляд враховується положення Сімейного кодексу. Згідно з його ст. 266-ю, повнолітні внуки, правнуки зобов’язані утримувати непрацездатних бабу, діда, прабабу, прадіда, котрі потребують матеріальної допомоги, якщо в них нема чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати матеріальної допомоги. Отож особи, котрі досягли 80-річного віку і мають працездатних онуків та правнуків (незалежно від місця їх проживання), допомогу на догляд не отримуватимуть.

До одиноких осіб належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати.

Особі, яка має право на допомогу на догляд, необхідно подати до управління такі документи: заява за формою, встановленою Мінсоцполітики, декларація про доходи та майновий стан для призначення соціальної допомоги, складена за формою, встановленою Мінсоцполітики, висновок ЛКК (для осіб, які потребують постійного стороннього догляду).