П’ятниця, 15 січня 2021 року № 3 (19851)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19851/print.php?n=47762

Натхненна пісня від «Розмаю»

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

НАРОДНИЙ аматорський жіночий вокальний ансамбль «Розмай» Кам’янка-Бузького районного народного дому нині відзначає аж дві «круглі» дати — чверть століття, як був заснований, і двадцять років, як носить звання народного. До речі, нещодавно самодіяльні артистки під керівництвом художнього керівника Марії Жовтулі підтвердили цей статус удесяте.

Ідея створення ансамблю академічного співу належала невгамовній ентузіастці Галині Кінчик, розповідає директор районного народного дому Ірина Гудзеляк. Саме від неї згодом і перебрала керівництво Марія Жовтуля, яка починала свою творчу кар’єру в «Розмаї» солісткою.

На превеликий жаль, ковідна пандемія звузила творчу активність ансамблю здебільшого до репетицій і відеозаписів виконавської майстерності. Таким чином колектив звітує на сайті «Культура Кам’янеччини», а також репрезентує свої вокальні номери на просторах Інтернету. Репертуар ансамблю багатий і різноманітний. «Розмай» співає акапельно, а також під музичний супровід українські народні, родинно-побутові, обрядові, авторські пісні. Має спеціальну програму до Дня матері. Номери, присвячені берегиням роду і сімейного вогнища, беруть за душу так, що оплески в залі часто скроплені зворушливими слізьми…

Ще рік тому колектив важко було застати вдома. Фестивалі, конкурси, державні й релігійні свята кликали самодіяльних артисток у гастрольні мандрівки — районом, в обласний центр, по Україні. Залюбки виступали вони і перед воїнами АТО, бували частими гостями військовослужбовців на Яворівському полігоні. А родзинкою для українських воїнів завжди є пісня «Ішов козак потайком». Її хлопці сприймають на біс! Пісня привносить оптимістичне пожвавлення в залі.

Мажорні, життєствердні нотки лунають і в словах Марії Жовтулі під час нашої розмови. Вона вірить, що новий рік принесе «Розмаєві» нові надії, цікаві гастролі й подальші творчі успіхи. Нині ж, на Маланки, колектив натхненно щедрує землякам, розносячи вітання по їхніх домівках.

На фото автора: Ярослав Бидльовський — сопілка, Любов Гавриш, Марія Хорочко, Мирослава Стельмашок, Віра Рудко, Олена Левицька, Марія Жовтуля, Руслан Малишко — тамбурин, Галина Лончина, Богдан Жовтуля — скрипка.