П’ятниця, 15 січня 2021 року № 3 (19851)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19851/print.php?n=47736

  • Неоголошена війна

Загинув іще один воїн

Михайло ВЕДМІДЬ.

УСЬОГО 10 днів нового року в зоні проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі обходилося без жертв із боку українських захисників. І ось у понеділок, 11 січня, зі Сходу України надійшла сумна новина про загибель іще одного оборонця рідної землі. Трагедія сталася близько 15.30 неподалік населеного пункту Піски внаслідок обстрілу противника.

Як заведено, українською стороною СЦКК було задіяно координаційний механізм: уведено «режим тиші», висунуто вимогу щодо припинення вогню, підготовлено і направлено ноту до СММ ОБСЄ…

У 56-й окремій мотопіхотній Маріупольській бригаді поінформували, що загинув їхній побратим — 37-річний старший солдат Олег Андрієнко, який під час виконання бойового завдання дістав вогнепальне кульове поранення, несумісне з життям. У військовослужбовця залишилися син Тимур, дружина Марина і мати...

Наступного дня внаслідок обстрілу один український військовослужбовець дістав осколкове поранення. Як повідомили у пресцентрі штабу ООС, захисника швидко доправили до медичного закладу, стан його здоров’я задовільний. На обстріли збройних формувань РФ, наголосили у штабі, українські воїни кілька разів відкривали вогонь у відповідь.

У середу, 13 січня, командування ООС разом із родичами загиблих і представниками війсь-ково-цивільних адміністрацій вшанувало пам‘ять жертв теракту неподалік Волновахи. Цього дня шість років тому пункт контролю, на якому проходив перевірку автобус Златоустівка — Донецьк із 40 мирними жителями, терористи обстріляли із «Градів». Один зі снарядів вибухнув за 12 м від автобуса. Тоді загинуло 12 пасажирів, 18 було травмовано.

Торік 14 січня прокуратура направила до суду обвинувальний акт. За версією слідства, теракт вчинили члени НЗФ так званого реактивного дивізіону «Ангели пекла» 1-го армійського корпусу «ДНР» під керівництвом їхнього «командира-куратора» — полковника ЗС РФ. Досудове розслідування щодо громадянина Росії призупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного.

Варто нагадати, що подібні військові злочини строку давності не мають. Рано чи пізно доведеться відповідати.