Вівторок, 12 січня 2021 року № 2 (19850)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19850/print.php?n=47714

  • З приводу

Хто святкував, хто трасу перекривав

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

На фото автора: Різдво у Храмі Івана Богослова.

Аби зустріти свято народження Христа, до храму Івана Богослова ПЦУ в Харкові прийшло кількадесят вірян, усі в масках. До пандемії ж зазвичай на святковому богослужінні були присутні кількасот чоловік, у храмі ніде було яблуку впасти.

— НАЙКРАЩОГО способу явити світові, що Бог є Любов, ніж народитися немовлям, мабуть, немає. Це послання до наших сердець — любіть одне одного, любіть Бога і весь світ, — звернувся до парафіян отець Віктор Маринчак.

Як і в минулі роки, на богослужінні лунали різдвяні пісні у виконанні хору при храмі та учнів недільної школи. Потім відбувся традиційний різдвяний ярмарок, на якому торгували солодощами і здобою, приготовленими представниками церковної громади. Виручені кошти підуть на ремонт храму, адже після настання незалежності українській церкві передали споруду геть зруйнованою. Парафіяни ремонтують її власними силами вже три десятиліття.

З військовим капеланом святкували Різдво і в Національній академії Національної гвардії. На столах — традиційні страви Святвечора: вареники з капустою, зрази, риба, фрукти та, звичайно, кутя. Окрім смачного святкового столу, курсанти гуманітарного факультету підготували для своїх товаришів вертеп і виконали різдвяні колядки.

А поблизу селища Токарівка, що в Дергачівському районі, під час незаконного перетину кордону був затриманий громадянин Росії. У Держприкордонслужбі кажуть, що чоловік намагався сховатися од наших військових у засніженому рову. Він не врахував того, що тепловий силует людини на холодному снігу дуже добре «бачить» тепловізійна камера. Порушник пояснив — хотів, мовляв, відсвяткувати Різдво з родичами в Україні, але через непогашені кредити був обмежений у праві виїзду з РФ. Тому вирішив добиратися нелегально. У ДПСУ зазначають, що за незаконний перетин державного кордону України на росіянина складені матеріали адміністративного провадження. Його подальшу долю вирішить суд.

А от у Валках було не до свят. Учасники акції «Ні тарифному геноциду», подібно до того, як це було в Лубнах, на самісіньке Різдво перекрили трасу Харків — Київ, протестуючи проти підвищення ціни на газ.