Вівторок, 12 січня 2021 року № 2 (19850)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19850/print.php?n=47708

  • 2021-й: Міжнародний рік овочів і фруктів

Борщ — усьому голова

Василь ПІДДУБНЯК.

КОЖЕН свідомий українець скаже, що не червона ікра, а червоний борщ для нього — це святе і в будень, і в празники!

Пісний борщ на Святвечір — одна із 12 пісних страв, що символізують мир, злагоду і Божу любов. Готують страву чи то з квасолею, чи то з грибними вушками, а подають на стіл із пісними присмаченими часничком пампушками.

А скільки приказок та прислів’їв про український борщ складено! Без добавки і борщ не смачний; борщ без каші — удовець, каша без борщу — вдова; борщ без солі та без долі та без третього здоров’я; борщ та капуста — хата не пуста…

І хто посміє сказати, що борщ не наша традиційна українська національна страва? От і в англомовній версії «Вікіпедії» саме Україну називають батьківщиною бурякового борщу.

Аж тут, як антипко із конопель, — «старший брат»! Дійшло до того, що одіозне міністерство закордонних справ РФ у своєму Twitter назвало не російські традиційні щі, а саме борщ «символом традиційної кухні»: «Є теорія, що назва «борщ» походить від російського борщівника (борщівник), із якого в Стародавній Русі готували супи». Ну що тут скажеш!

Торік із цього приводу між сусідами знову спалахнула нова «борщова війна», поштовхом до якої стала інформація Міністерства культури та інформаційної політики України про те, що борщ буде занесено до переліку нематеріальної культурної спадщини країни. Ба більше! У відомстві впевнені, що наша традиційна страва незабаром увійде до культурної спадщини ЮНЕСКО і це поставить крапку в багаторічних дискусіях про батьківщину рецепта.

Будемо сподіватися, що восторжествують не хворобливі політичні амбіції «старшого брата», а історична справедливість.

Поки суть та діло, наша традиційна і доступна для широких (передовсім — зубожілих) верств населення страва лоскоче ніздрі не лише домогосподарок і ресторанних кухарів, а й економістів. В їхньому обігу дедалі більшої популярності набуває термін… «індекс борщу». Оце вже наше!

Індекс борщу документально засвідчує, як змінюється вартість майбутньої «культурної спадщини ЮНЕСКО» в українських каструлях і горщиках.

А й справді — як?

Аналітики сайту «Слово і діло» дослідили, що (станом на червень 2020 р.) п’ятилітрова каструля борщу коштувала 74,85 гривні. Це на 141,8 відсотка дорожче, ніж 2014-го. У ціні за цей час підскочило все — свинина, буряки, капуста, олія і сметана. Черга, схоже, вже і за картоплею.

Напередодні Нового року на пресконференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко заявив, що Україна 2020 року перетворилася на імпортозалежну державу і ввезла з-за кордону близько 500 тисяч тонн картоплі. А це — чверть всієї потреби торгових мереж, які працюють в країні.

Можливо, зрушення на краще станеться нинішнього року, який Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним роком фруктів та овочів. Генеральний директор Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) ООН Цюй Дун’юй закликав нарощувати стале виробництво продуктів, що становлять основу здорового способу життя, з допомогою інновацій і передових технологій, повідомляє сайт організації. А також розглядати Міжнародний рік овочів та фруктів як можливість вдосконалити інфра-структуру і методи ведення сільського господарства і знайти способи підтримати дрібних сільгоспвиробників. На його думку, такий товар має стати для фермерів надійним джерелом доходів.

Не зайве нагадати, що наш борщ — це не лише наші традиційні українські рецепти, а й наші, українські, складники, вирощені на найкращих у світі чорноземах і навіть супісках.

Смачних вам (і не імпортозалежних!) борщів у новому році.