Вівторок, 22 грудня 2020 року № 98 (19846)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19846/print.php?n=47594

  • Візьміть до уваги

Обережно: безплатні медалі

Олег ГРИГОРЕНКО.

Останнім часом інформаційний простір заряснів рекламою: «Для кожного українця пам’ятна медаль «30 років Незалежності України» за 0 гривень». Насправді ж влітає такий «подарунок» нібито ощасливленим у значну суму.

«…ДО ВІДЗНАЧЕННЯ 30-річчя Незалежності України Монетний двір «Княжий» викарбував безоплатну пам’ятну медаль для кожного українця. Вона доступна усім, хто хоче зберегти пам’ять про таку важливу для нас та нашої Держави подію… Просто заповніть форму замовлення, щоб отримати Ваш екземпляр пам’ятної медалі!» — без цього вже не обходяться ні новини, ні телесеріали, ні ток-шоу, навіть передачі про здоров’я і прогнози погоди.

Усім, хто зацікавився, пропонується зателефонувати на «гарячу лінію», оператори якої щодня з дев’ятої ранку до дев’ятої вечора готові оформляти замовлення на цю, як сказано, «унікальну медаль» діаметром 33 мм і вагою 15 г, викарбувану у найвищій якості «пруф-лайк». Можна це зробити і через сайт, на якому про монетний двір «Княжий» сказано, що це «провідний дистриб’ютор пам’ятних медалей і колекційних реплік монет на українському ринку з 2017 року», який «співпрацює з провідними монетними дворами Європи». Щоправда, на вкладці «Про компанію» «Княжий» скромно значиться товариством з обмеженою відповідальністю з абонентною скринькою у Харкові.

Але кого це непокоїть, якщо є можливість стати володарем «унікальної медалі», та ще й «за 0 грн»? На хвилі ейфорії від почутої чи побаченої реклами багато хто кинувся робити заявку, погодившись оплатити «всі поштові витрати», які насправді обійдуться легковірним аж у 99 гривень (хоча пересилання поштою такої малесенької 15-грамової речі коштує максимум 15 гривень).

У тім-то й хитрість цього недоброчесного «рекламного трюку»: змусити покупця нібито добровільно заплатити втридорога за «безплатну медаль». Яка, власне, не є реєстровою медаллю НБУ. Це просто сувенір на патріотичну українську тему, що не має нумізматичної цінності.

Саме про це йдеться в опублікованій заяві Національного банку України: «Останнім часом до нас надходять дзвінки та запитання від громадян, які скаржаться на рекламні пропозиції безкоштовно придбати медалі, присвячені 30-річчю незалежності України. Щоб отримати такі медалі, зацікавленим особам пропонують заплатити чималі гроші. Водночас продукція рекламується таким чином, нібито до її виготовлення причетний і Національний банк, що вводить громадян в оману. Повідомляємо: Національний банк не має жодного відношення до виготовлення та продажу медалі «30-річчя незалежності України». Всю нумізматичну та сувенірну продукцію для Національного банку виготовляє виключно його структурний підрозділ — Банкнотно-монетний двір НБУ. На кожній монеті чи медалі, викарбуваній там, можна знайти логотип цього виробництва — лілію з трьох пелюсток…».

У Нацбанку порадили зацікавленим особам «бути обачливими, щоб уникнути неприємних сюрпризів». До речі, у планах на 2021 рік головної фінансової установи країни — випустити пам’ятні монети «До 30-річчя незалежності України» з нейзильберу номіналом 5 гривень та зі срібла номіналом 20 гривень. Вони вийдуть у серпні наступного року в серії «Відродження української державності». І хоч продаються монети з комерційною націнкою, але ж не такою здирницькою, яку правлять втаємничені «провідні дистриб’ютори» за нібито безплатну «унікальну медаль». До того ж людина купує монету з номіналом і нумізматичною цінністю.

Словом, хтось вирішив спекульнути на патріотичних почуттях українців. Співвітчизники, які їм повірили, тепер скаржаться. А що може НБУ? Хіба що дати спростування.

Проте в Україні є закон, який передбачає відповідальність за недоброчесну рекламу та введення споживача в оману. Хочеться запитати — поліція про цю загальнонаціональну оборудку (інакше й не скажеш) нічого не знає?