П’ятниця, 18 грудня 2020 року № 97 (19845)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19845/print.php?n=47546

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Топінамбур

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ТОПІНАМБУР, або земляна груша, — коренеплід, відомий чи не кожній людині, яка цікавиться смачною і корисною для здоров’я їжею.

Через його невибагливість топінамбур вирощують навіть на малопридатних ґрунтах, на погано освітлених територіях. Вогкість, брак світла, мала насиченість ґрунтів не перешкода для земляної груші. Але головна перевага цієї рослини полягає не в простоті вирощування, а в її користі людському організму.

За рахунок значної кількості харчових волокон земляна груша справляє благо­творний уплив на травний тракт. Правильний баланс кислот сприяє зниженню кислотності шлункової секреції. Цей коренеплід має позитивну дію на підшлункову залозу, стабілізує її роботу і пом’якшує загальні навантаження на цей орган, а також на печінку.

Користь земляної груші при цукровому діабеті (2 типу) обумовлюється легким цукрознижувальним ефектом, який уповільнює всмоктування вуглеводів у кров. Це відбувається через багатство плода на клітковину і харчові волокна. Наявність природного інуліну допомагає насичувати клітини людського організму енергією, попереджаючи при цьому надмірну перевантаженість глюкозою. Всім відомо, що при цукровому діабеті страждають судини. Одна з доведених властивостей топінамбура — зміцнення судинних стінок.

Високий уміст кремнію робить цей коренеплід корисним для суглобів і м’яких тканин організму. Вживаючи в їжу земляну грушу, можна відновити і захистити здоров’я суглобів, м’язової тканини, підвищити еластичність шкірного покриву.

Тоді як наявність вітаміну С, а також корисних кислот роблять топінамбур природним імуномодулятором. Вживаючи коренеплід у сезон застуд, можна розраховувати на легкий перебіг вірусних інфекцій, а то й зовсім забути про ГРВІ та грип. Якщо внести страви із земляної груші в свій постійний раціон, вдасться розвинути природні захисні властивості, що допоможе організму бути міцнішим та чинити опір будь-яким інфекційним хворобам.

У коренеплоді міститься достатньо фолієвої кислоти і вітаміну Е. Ці речовини мають благотворний вплив на жіночу репродуктивну систему. Охочим завагітніти, виносити без труднощів дитину варто приділити особливе місце в своєму раціоні продуктам із високим умістом фолієвої кислоти і вітаміну Е. Топінамбур корисний для формування сприятливого фону здоров’я в жіночому організмі.

Доведено: мікроелементи, що є у земляній груші, помічні для чоловічої сечостатевої системи. По-перше, коренеплід корисний для відновлення і збереження потенції. По-друге, вважається, що цей продукт — чудова профілактика розвитку аденоми простати та інших захворювань чоловічої статевої системи.

Земляна груша має виражену антиоксидантну властивість. Отже, вживаючи в їжу коренеплід, можна перешкодити швидкому розвитку процесів старіння клітин та інших руйнівних перетворень. Використовуючи топінамбур у своєму меню, можна поліпшити якість шкіри, нігтів, волосся за рахунок насичення корисними речовинами, що зберігають молодість тканин.

Він смачний у сирому вигляді без додавання будь-яких інгредієнтів, що доповнюють і підсилюють смак, тобто ви можете викопати його, очистити від шкірки, нарізати на зручні скибочки і просто так з’їсти. Це найкращий варіант вживання коренеплоду в їжу. Але це не єдиний варіант.

Сік із земляної груші. Для отримання смачного і цілющого соку потрібно взяти кілька бульб, очистити їх від шкірки, натерти на тертці і віджати крізь марлю.

Салат із бульб топінамбура. 1-2 бульби середнього розміру очистити від шкірки. М’якоть натерти на середню тертку або нашаткувати дрібним бруском. Прекрасну компанію свіжій м’якоті земляної груші складе будь-яка ароматна зелень. Присмачити поєднання можна краплею соку лайма чи лимона.

Вітамінний мікс. Можна отримати смачне поєднання, якщо взяти трохи свіжої моркви, 1-2 огірки, 1 бульбу земляної груші. Всі компоненти очистити, нарізати кубиками. Прикрасити композицію допоможе свіжа зелень петрушки, кінзи і кропу. Для пікантності можна доповнити композицію краплею оливкової олії.

Смузі з топінамбура. Можна приготувати цілющий і дуже приємний на смак смузі з топінамбура та огірка. Обидва компоненти очистити від шкірки і нарізати кубиками. Всі складники подрібнити в блендері до потрібної консистенції. Пікантну ноту напою додасть гілочка м’яти і крапля свіжого лимонного соку. Також цей коренеплід можна поєднувати з м’якоттю дині, ананаса для приготування десертного освіжаючого смузі.

У бульбах цієї рослини міститься 18-26 відсотків полісахаридів інсуліну, який, потрапляючи в організм людини, розщеплюється і перетворюється на фруктозу, конче потрібну хворим на цукровий діабет. Земляна груша знижує концентрацію глюкози в крові, нормалізує вуглеводний і жировий обмін. У коренеплодах багато вітамінів групи В і С, фосфору, заліза. Сік сирого топінамбура нормалізує кислотність шлункового соку, регулює функцію органів травлення при розладах і дисбактеріозі, зменшує вияви закрепів і нудоти.

Рослина сприяє очищенню крові та її розрідженню. Корисна для осіб, які страждають на недокрів’я, залізодефіцитну анемію, мають недуги нирок і печінки.

Свіжий сік п’ють при печії. Це один із перевірених засобів проти головного болю, зокрема при гіпертонії. Також його рекомендують хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Для лікування діабету п’ють сік топінамбура по 30-100 мілілітрів тричі на день перед їдою. Корисно щодня з’їдати натщесерце дві свіжі бульби. Для хворої підшлункової залози підійде відвар земляної груші (5-7 бульб залити літром води і варити 10-15 хвилин). Пити впродовж дня і гарячим, і холодним.

Вживати топінамбур в їжу протипоказано алергікам у разі індивідуальної непереносимості компонентів, що насичують плід. Також гіпотонікам: коренеплід має яскраво виражену гіпотензивну здатність.

Маючи будь-які хронічні захворювання, що вимагають дотримання спеціальної дієти, слід проконсультуватися з фахівцем щодо можливості внесення топінамбура до раціону.