Архів
П’ятниця,
18 грудня 2020 року

№ 97 (19845)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Знаний майстер на всі руки

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Фото автора.

Щойно ми познайомились, як Микола Романович Щерба цілком серйозно сказав, що замовив у Всевишнього 110 років життя. Своє незвичне прохання він аргументував так. «Я, — каже, — з коріння довгожителів. Мій тато відійшов за межу вічності у 93 роки, мама — у 87, сестрі Наді зараз 78, дід Дмитро по маминій лінії топтав ряст 102 роки, а я купив хату в нащадків баби Степаниди Сауляк, яка дотягнула аж до 104… На цьому обійсті така благодатна аура, що ніби й років своїх не відчуваю, все хочеться встигнути зробити».

ЦЕЙ добродушний чоловік проживає в Обухові Мурованокуриловецького району. Він тут особистість відома і вельми потрібна громаді. Ну як, скажіть, селу обійтися без хорошого електрика, та ще й безвідмовного?

Помічників у діда Миколи нема, та він і не на штатній посаді — працює з власного бажання за «спасибі». І коли в кого щось не контачить, поспішають до односельця Миколи — той у всьому розбереться. Якось через замикання треба було терміново лізти на стовпа. І у неповних 84 він це вправно зробив.

В Обухові Микола Щерба знаний майстер на всі руки. Є у нього власні кузня, циркулярка, млинок, стругальний і заточувальний верстати, а ще — низькооборотний трифазний електричний дриль, який часто позичають не тільки сусіди, а й працівники ремонтних майстерень довколишніх господарств. Торік купив електропилку, бо вона легша в роботі й економічніша у використанні.

Донедавна дід Микола сам обходив корову, табун курей-гусей, виводок кролів, а тепер з усього господарства залишився лише пес-охоронець. Попри те, що до хати підведений центральний водогін, він викопав на обійсті криницю, а у ванній кімнаті облаштував санвузол.

— Нашого земляка глибока старість удома не застане — він завжди серед людей, — розповідає керівник Обухівської громади Тетяна Кретюк. — Осідлає старенького велосипеда — і гайда в дорогу. Це ніби про нього відомий дитячий віршик: «Через поле, через гай ходить хлопчик Помагай». Мені здається, що Микола Щерба знає, які є в кожній хаті проблеми з електроживленням, і не чекає, поки його покличуть, а сам їде. Особливо старається для одиноких і немічних людей, бо на власному досвіді пересвідчився, як нелегко самому ведеться.

Сусід Василь Гук похвалив Миколу Романовича за вміння виготовляти міцні тертки й унікальний пристрій для подрібнення хрону. «А насадка на коліщатка диванів, тумбочок, шаф і холодильників цілком заслуговує на оформлення побутового винаходу, — стверджує чоловік. — Це ж так зручно пересувати меблі, коли дружина білить хату».

Версія для друку          До списку статтей

Відгукніться, побратими

ДАЛЕКОГО 1962-го я був командиром саперного відділення другого взводу (в/ч 82873 «Д»). Служив у Чехословаччині. Дуже хотів би почути голос чи отримати листа від моїх побратимів. Ось дивлюсь на наше спільне фото і пригадую Петра Березовського, Михайла Стасюка з Вінниччини, Григорія Гучіка з Хмельниччини, Анатолія Васяновича з Житомирщини. Буду також радий, якщо відгукнуться мої молоді вихованці: Юрко, Павлик, Кабанець із Черкащини. Моя адреса: Мацько Микола Станіславович, с. Жуківці, Жмеринський район, Вінницька область, 23143.

* * *

1968-го мене призвали до армії. Служив у м. Подольську Московської області, в/ч 55672 «А». Командиром був Віталій Михайлович Нікітін, нині полковник у відставці. Чекатиму, що бодай хтось із колишніх бійців нашої першої роти напише або зателефонує мені. Моя адреса: Білоног Микола Григорович, с. Супрунівка, Білопільський район, Сумська область, 41860. Тел.: 05443 (код) 98-7-20 (дом.), 050-649-29-52 (моб.).

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове