Вівторок, 15 грудня 2020 року № 96 (19844)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19844/print.php?n=47516

  • Про це говорять

«Замасковані» проти «ковід-атеїстів»

Галина Вернигора.

Як повідомляла газета, з 21 листопада в Україні набули чинності штрафи за неносіння захисної маски на обличчі у громадських приміщеннях або транспорті. Поліцейські вже штрафують порушників. Тим часом і «замасковані» громадяни не мовчать, якщо хтось поруч нехтує санітарними нормами. Часом доходить до запеклих бійок і навіть стрілянини…

АДМІНІСТРАТИВНІ штрафи за відсутність захисного засобу впроваджено окремим законом. Цим документом чітко встановлено правила носіння маски: вона має неодмінно затуляти рот і ніс. Тож якщо вона теліпається на шиї чи підборідді, як багато хто до цього призвичаївся, — це також штраф. Його розмір — 170-255 грн. Причому поліцейські вправі виписати грошове покарання на місці, без рішення суду.

Оплатити штраф належить упродовж десяти діб. На людей, які відмовляються це зробити, очікують неприємності: судитися вийде дорожче, ніж заплатити. Годі казати про витрачені у судах нерви і час. Водночас правоохоронці наголошують, що намагаються проводити з громадянами роз’яснювальну роботу і виписують штрафи лише тим, хто «грубо відмовляється дотримуватися карантину».

А таких вистачає. Причому подеколи такі люди поводяться, м’яко кажучи, некоректно. За даними вітчизняної поліції, вже стався ряд серйозних інцидентів через вимогу надіти маску. Бійки відбуваються між водіями, кондукторами і пасажирами, між пасажирами в масках і так званими «ковід-атеїстами», а також між охоронцями і тими, хто без засобу захисту хоче зайти до магазину чи кафе.

Днями у соціальній мережі було викладено відео із міжміського автобуса рейсом Ковель — Луцьк. Щойно транспортний засіб рушив із райцентру Волинської області, як одна з пасажирок попросила всіх присутніх надіти маски, зробивши відповідне зауваження і водієві. Спершу жінку ігнорували. Проте та була наполегливою. Та коли врешті-решт усі погодились їхати в масках, одна з пасажирок виявила незрозумілу впертість. Заявила, що не має маски, і попросила «опонентку» вийти з маршрутки і поїхати на таксі, «раз така розумна». Жінка в масці, теж не вельми добираючи слів, наполягала на дотриманні норми. Відтак кинулися одна на одну з кулаками. А що ж, питається, решта людей у салоні? Водій знай крутив кермо, а пасажири… мовчки знімали «кіно» на відео. Враження від усього цього дуже гнітюче. Цей інцидент свідчить про дуже низький рівень суспільної культури. Люди хочуть, щоб закону дотримувались інші, а коли справа доходить до них самих…

Мав місце і такий прецедент: киянин у метро напав на поліцейського за зауваження про відсутність маски. Чоловік пирснув в обличчя поліцейському з газового балончика, а потім намагався поранити ножем його і пасажирів на платформі.

До речі, не оминула подібна сумна слава і вже добре відоме всьому світові селище Нові Санжари на Полтавщині, де мешканці більше за всіх боялися коронавірусу і збунтувались через приїзд у місцевий санаторій на обсервацію 73 співвітчизників, які повернулись із китайської провінції Ухань. Тоді, в лютому цього року, весь світ облетіли кадри, як новосанжарці жбурляють каміння в автобус з евакуйованими. Вочевидь, у цьому райцентрі ментальність докорінно змінилася. Принаймні так стверджує одна з полтавських громадських активісток, медіаексперт Інституту масової інформації Ірина Земляна.

У Нових Санжарах вона зайшла до однієї з продуктових крамниць, де біля входу висіли так звані чергові маски, що їх мали надіти ті, хто прийшов у магазин без засобу захисту. За словами Ірини, чимало людей вважає нормальним після використання повернути маску на місце, щоб нею скористався інший покупець! Коли Ірина написала про цей випадок у соцмережі й ним зацікавилась поліція, «чергові» маски у тому магазині зникли. Проте ні для кого не секрет, що у невеличких населених пунктах, де «всі свої», подібна «взаємовиручка» практикується. Такі маски є навіть подекуди у маршрутках — на випадок, якщо заскочить наряд поліції.

Словом, карантинні обмеження стали ще одним яблуком розбрату у й без того не дуже згуртованому і дружному українському суспільстві: одні дотримуються маскового режиму, решта санітарні норми ігнорує. У кожної сторони, як ведеться, свої аргументи на захист власної позиції. Зрештою, це право кожної людини — вірити у коронавірус чи ні. Проте ніхто не має права своєю поведінкою у громадських місцях наражати на потенційну небезпеку інших. Адже відомо, що чимало уражених новітньою інфекцією людей переносять її безсимптомно, при цьому заражаючи інших.

Промовистими з цього приводу є слова глави Ватикану. У своїй новій книжці «Давайте мріяти: шлях до кращого майбутнього» папа Римський Франциск дорікає людям, які протестують проти носіння захисних масок і не задоволені обмеженнями, запровадженими владою, щоб уникнути поширення коронавірусу. Понтифік вважає, що такі люди думають тільки про себе. Також COVID-19 він називає вимушеною «зупинкою» у звичному житті, коли можна переглянути те, що слід у ньому змінити.

До речі, за даними опитування, проведеного наприкінці минулого місяця соціологічною групою «Рейтинг», 75% українських респондентів підтримали запровадження штрафів за перебування у громадських приміщеннях і транспорті без маски, і тільки 20% — проти цього. Частіше штрафи підтримують жінки і люди похилого віку. При цьому 83% опитаних повідомили, що часто надівають захисну маску, 14% — рідко, 3% — майже ніколи.

Та зрештою всіх непокоїть думка: чи справді всі ці санкції поліпшать ситуацію? Експерти вважають, що так. Масковий режим допоможе врятувати багато життів. Але необхідно, щоб контроль за дотриманням санітарних правил був прозорий і зрозумілий для всіх.