Вівторок, 15 грудня 2020 року № 96 (19844)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19844/print.php?n=47509

  • Актуально

Хто кого «злив»

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Харкові головою міськради вже вкотре затверджено Геннадія Кернеса. Точніше, його світлий образ господарника, створений телевізором. А насправді новий-старий мер душею і тілом вже понад сто днів перебуває в Німеччині.

ЯКИМ ЖЕ чином зареєстрували пана Кернеса міським головою, адже для цього потрібно власноруч підписати офіційні документи? А дуже просто: основою для відповідної постанови міської територіальної виборчої комісії стала заява в електронному вигляді з електронним підписом Геннадія Адольфовича.

Електронний підпис — це така штука, коли реальний підпис людини комп’ютерна система ліцензованих установ, скажімо «ПриватБанку», переводить у цифрові символи. Ними можна «підписувати» будь-які документи, зокрема й державні, офіційні. Здається, це перший випадок в новітній історії українського самоврядування, коли переможця виборів реєструють за електронним підписом.

В електронному листі пан Кернес запропонував обрати секретарем міськради свого колишнього першого заступника Ігоря Терехова. Це мені щось дуже нагадує: свого часу мер Харкова Михайло Добкін пішов на посаду голови Харківської ОДА, а до тодішнього секретаря міськради Геннадія Кернеса (подейкують, саме він і задіяв усі важелі, аби «сплавити» свого шефа на це нібито підвищення) перейшли всі повноваження міського очільника. Він скористався ними на сто відсотків, адже на наступних виборах став харківським головою, перемігши з невеличким відривом теперішнього очільника МВС Арсена Авакова. Багато хто вважає, що тепер, через багато років, Арсен Борисович узяв реванш. Бо, мовляв, Терехов — його людина.

За секретарство останнього проголосували не лише депутати УХК (Успішний Харків Кернеса), а й представники опозиційної «Європейської солідарності». Громадський активіст Сергій Петров уважає, що тут нібито не обійшлося без «договорняку». Мовляв, «ЄС» віддала голоси за Терехова, аби отримати головування в кількох комісіях міськради, а ще — аби звести нанівець вплив проросійської ОПЗЖ. Ситуативний чи постійний цей союз — покажуть подальші голосування.

— За великим рахунком, справа не в Терехові. А в тому, що Геннадій Кернес оголошений мером, хоча не може виконувати посадових обов’язків через хворобу, — вважає правозахисник Борис Захаров. — Тому легітимність усіх дій та рішень від його імені є сумнівною. Правильно було б відстрочити присягу й обрати тимчасову президію. Всі теперішні дії депутатів міськради мають вигляд нехтування законом. До речі, після того як Терехов став секретарем, одразу ж з’явилась офіційна інформація, що Кернес перебуває на гемодіалізі. Таке враження, що Геннадія Адольфовича почали «зливати», тому й припинили приховувати реальний стан його здоров’я.