Вівторок, 15 грудня 2020 року № 96 (19844)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19844/print.php?n=47507

Дослівно

Віктор Чумак, правник, ексзаступник генерального прокурора.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях. Передбачається штраф і обмеження волі. Але коли Україна підписувала з Євросоюзом угоду про лібералізацію візового режиму, то її умовою було не просто криміналізація цього порушення, а таке покарання за нього, яке мало б стримувальний характер. Не обмеження, а позбавлення волі. Тобто тюрма. Депутати такого не зробили. Обмеження волі — це спецгуртожиток. Де треба відмічатися, час від часу там проживати. Це не є тюрмою. Прийшов, переночував і пішов.

Триває велика імітація. Депутати абсолютно не хочуть створювати дієвої системи протидії корупції. Запевняють — це великий компроміс. Компроміс кого? Злодіїв і шахраїв?

Зараз перевіряти декларації не можна. Через рішення Конституційного Суду НАЗК зупинилась у повній перевірці, роботі з реєстрами, контролі способу життя, конфлікту інтересів.

Ситуація, яка склалася, на руку проросійським силам, 90% політиків і чиновників, прокурорам, суддям, депутатам. Ніхто не хоче, щоб контролювали їхні прибутки, шукали їхні фірми. Ті, хто у парламенті, сидять на фінансуванні в олігархів, інтереси народу їм глибоко байдужі. А ось інтереси олігарха — це їхні власні. Молоді хлопці прийшли у Верховну Раду і міцно сіли на потоки.

На жаль, тепер у суспільстві повна апатія, зневіра. Вибрали, а нічого не міняється. Проте частина суспільства, кому все одно, як підтримувала Зеленського, так і підтримує. Декларації — ну кого це цікавить? Активістів і лише 5-7% населення.