Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Горець

Олексій ЯРОВИЙ.

Донецька область.

Фото автора.

Надійно, по-хазяйськи облаштовані бліндажі, окопи для техніки, котру замасковано так, що з десяти кроків не розгледиш. Спостережний пункт із сучасною оптикою, купленою за гроші волонтерів і власні. Просіки, прорубані в густих лісових хащах на випадок, якщо попруть ворожі танки й артилерії доведеться швидко займати позиції. Бо ворог — він зовсім поруч, он там, на узвишші… Все це — господарство Нодара Каралашвілі, грузина, який воює за українську землю.

Починав «Генералом»

РАНІШЕ Нодар, у якого звання нині — старший солдат, мав позивний «Генерал». Так його побратими назвали не випадково. Коли піхотний батальйон «Київська Русь» місив багнюку чи ковтав куряву на Світлодарській дузі, одній із найнебезпечніших ділянок фронту, Нодар у критичні хвилини не боявся брати на себе відповідальність.

Тоді на «Світлодарці» гриміло щоночі. З російського боку летіло все: обстрілювали реактивними гранатами з СПГ, з мінометів різних систем, великокаліберних кулеметів. І дошкуляли снайпери. Росіяни знахабніли настільки, що своїх строковиків стали тренувати на українцях: за кілька років війни ворогові була відома не те що кожна звивина траншеї на наших позиціях, а й травинка, що виросла на бруствері. Отож щодня гинули чи зазнавали поранень наші воїни.

Вивчаючи місцевість, Нодар запропонував облаштувати спостережний пункт під носом в окупантів. Бійці підібралися метрів за 400 до ворожих траншей і врилися в землю. Найманці, звичайно, намагалися викурити Нодара і його побратимів, але наші давали таку відповідь, що ворог надовго замовкав. «Це був приклад для армії, що потрібно рухатися вперед, метр за метром звільняти українську територію, займати стратегічні висоти», — певен Нодар.

Сьогодні чоловік служить в артилерії й дістав інший позивний — «Горець». Він частину життя прожив у селі, що вгніздилося в горах на висоті більш ніж дві тисячі метрів над рівнем моря. Тому й має особливу, справедливу, вдачу і завжди тримає слово. «Я воюю з 13 років, — каже Нодар, — але то були інші війни… Я вважаю себе скоріше людиною миру».

Мир через війну

ПРО ТІ колишні війни нагадує довжелезний рубець на правій руці Нодара трішки нижче ліктя. Це слід від саперної лопатки спецпризначенця. Пам’ятаєте, як у часи «демократа» Горбачова розганяли мирну демонстрацію в Тбілісі? Так от, якби Нодар, котрому не було ще й 18, не виставив уперед руку, то йому б розкололи лопатою голову, як багатьом іншим демонстрантам. Кремль тоді кинув своїх посіпак на повсталий Тбілісі, що прагнув волі й незалежності. «Москва завжди намагалася знищити підневільні, як вона вважала, нації, — наголошує Нодар. — Я це зрозумів ще в дитинстві».

Політику Кремля за СРСР щодо закриття шкіл у горах він також уважає такою, що спрямована на знищення народу. Бо нема школи — нема села. А гірські поселення — це обереги стародавньої культури, мови, традицій. Тоді Нодар воював за ті села. Як? Домовився зі своїм учителем поїхати в гірське село за 20 кілометрів од кордону. Один навчатиме дітей, другий і вчитиметься, і соціалізуватиме ровесників. Головна ідея була в тому, що коли приїдуть у гірське село учні й учитель аж із Тбілісі, то школи не закриють. Справді, так і сталося. Нодар уважає той випадок виграною битвою.

Щоправда, були й справжні, криваві війни. Хлопцем воював в Абхазії, аби не дати Росії відірвати цю територію від Грузії. Там горець уперше зустрів українців, що були на боці його держави. Нодару сподобалися нащадки козаків любов’ю до своєї землі. Війна з Кремлем, казали вони, у будь-якій точці планети — це і є захист України. Коли ж Нодара стали переслідувати в Грузії (а таким, як він, правдорубам скрізь живеться нелегко), він вирішив переїхати до України. Поселивсь у Львові. «Його стародавні вулички схожі на давній Тбілісі»,— пояснює свій вибір. Одружився з українкою, яка народила йому двох синів.

— Я тепер воюю, аби допомогти Україні, — пояснює, чому вирішив підписати контракт із ЗСУ, — але моя війна — це не лише служба у війську.

Волонтер

КОЛИ почався нинішній етап багатовікової російсько-української війни, Нодар став волонтером, керівником громадської організації «Легіон патріотів «Галичина». Збирав і возив речі для фронту, сітки. Плели їх діти, а тканину охоче надавали місцеві швейні фабрики. Нодар умовив директора школи поставити спеціальні верстати в коридорах: нехай учні чи то на перерві, чи після занять, граючись та й прив’яжуть кілька клаптиків до мотузяної основи. Окрім того, що праця дитячих рук захищала воїнів, у волонтерстві був сильний виховний момент. Ось так сплели близько шести тисяч метрів сіток.

Також Нодар разом із львівськими однодумцями возив книжки для бібліотек Луганщини й Донеччини. «Діти Донбасу потребують не лише матеріальної, а й моральної допомоги, — переконаний чоловік. — Нещодавно, наприклад, до Новоайдара надійшли шкільне приладдя та дитяча література зі Львова. Збирали все це школярі та жителі Львівщини, а ми доставили вантаж, щоб діти з Луганщини краще вивчили українську мову та літературу».

А ще для учнів із прифронтових зон організовували табори відпочинку в найкрасивіших місцинах Львівщини, аби поєднати різні частини України в дитячих душах. Вихованцями благодійної організації за час її діяльності стали близько 800 школярів та мешканців дитячих будинків із Красногорівки, Нового Айдара, Бахмута та інших міст і сіл.

— Те, що не можеш завоювати зброєю, можна завоювати любов’ю, — підводить риску Нодар.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове