Архів
Вівторок,
15 грудня 2020 року

№ 96 (19844)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

«Замасковані» проти «ковід-атеїстів»

Галина Вернигора.

Як повідомляла газета, з 21 листопада в Україні набули чинності штрафи за неносіння захисної маски на обличчі у громадських приміщеннях або транспорті. Поліцейські вже штрафують порушників. Тим часом і «замасковані» громадяни не мовчать, якщо хтось поруч нехтує санітарними нормами. Часом доходить до запеклих бійок і навіть стрілянини…

АДМІНІСТРАТИВНІ штрафи за відсутність захисного засобу впроваджено окремим законом. Цим документом чітко встановлено правила носіння маски: вона має неодмінно затуляти рот і ніс. Тож якщо вона теліпається на шиї чи підборідді, як багато хто до цього призвичаївся, — це також штраф. Його розмір — 170-255 грн. Причому поліцейські вправі виписати грошове покарання на місці, без рішення суду.

Оплатити штраф належить упродовж десяти діб. На людей, які відмовляються це зробити, очікують неприємності: судитися вийде дорожче, ніж заплатити. Годі казати про витрачені у судах нерви і час. Водночас правоохоронці наголошують, що намагаються проводити з громадянами роз’яснювальну роботу і виписують штрафи лише тим, хто «грубо відмовляється дотримуватися карантину».

А таких вистачає. Причому подеколи такі люди поводяться, м’яко кажучи, некоректно. За даними вітчизняної поліції, вже стався ряд серйозних інцидентів через вимогу надіти маску. Бійки відбуваються між водіями, кондукторами і пасажирами, між пасажирами в масках і так званими «ковід-атеїстами», а також між охоронцями і тими, хто без засобу захисту хоче зайти до магазину чи кафе.

Днями у соціальній мережі було викладено відео із міжміського автобуса рейсом Ковель — Луцьк. Щойно транспортний засіб рушив із райцентру Волинської області, як одна з пасажирок попросила всіх присутніх надіти маски, зробивши відповідне зауваження і водієві. Спершу жінку ігнорували. Проте та була наполегливою. Та коли врешті-решт усі погодились їхати в масках, одна з пасажирок виявила незрозумілу впертість. Заявила, що не має маски, і попросила «опонентку» вийти з маршрутки і поїхати на таксі, «раз така розумна». Жінка в масці, теж не вельми добираючи слів, наполягала на дотриманні норми. Відтак кинулися одна на одну з кулаками. А що ж, питається, решта людей у салоні? Водій знай крутив кермо, а пасажири… мовчки знімали «кіно» на відео. Враження від усього цього дуже гнітюче. Цей інцидент свідчить про дуже низький рівень суспільної культури. Люди хочуть, щоб закону дотримувались інші, а коли справа доходить до них самих…

Мав місце і такий прецедент: киянин у метро напав на поліцейського за зауваження про відсутність маски. Чоловік пирснув в обличчя поліцейському з газового балончика, а потім намагався поранити ножем його і пасажирів на платформі.

До речі, не оминула подібна сумна слава і вже добре відоме всьому світові селище Нові Санжари на Полтавщині, де мешканці більше за всіх боялися коронавірусу і збунтувались через приїзд у місцевий санаторій на обсервацію 73 співвітчизників, які повернулись із китайської провінції Ухань. Тоді, в лютому цього року, весь світ облетіли кадри, як новосанжарці жбурляють каміння в автобус з евакуйованими. Вочевидь, у цьому райцентрі ментальність докорінно змінилася. Принаймні так стверджує одна з полтавських громадських активісток, медіаексперт Інституту масової інформації Ірина Земляна.

У Нових Санжарах вона зайшла до однієї з продуктових крамниць, де біля входу висіли так звані чергові маски, що їх мали надіти ті, хто прийшов у магазин без засобу захисту. За словами Ірини, чимало людей вважає нормальним після використання повернути маску на місце, щоб нею скористався інший покупець! Коли Ірина написала про цей випадок у соцмережі й ним зацікавилась поліція, «чергові» маски у тому магазині зникли. Проте ні для кого не секрет, що у невеличких населених пунктах, де «всі свої», подібна «взаємовиручка» практикується. Такі маски є навіть подекуди у маршрутках — на випадок, якщо заскочить наряд поліції.

Словом, карантинні обмеження стали ще одним яблуком розбрату у й без того не дуже згуртованому і дружному українському суспільстві: одні дотримуються маскового режиму, решта санітарні норми ігнорує. У кожної сторони, як ведеться, свої аргументи на захист власної позиції. Зрештою, це право кожної людини — вірити у коронавірус чи ні. Проте ніхто не має права своєю поведінкою у громадських місцях наражати на потенційну небезпеку інших. Адже відомо, що чимало уражених новітньою інфекцією людей переносять її безсимптомно, при цьому заражаючи інших.

Промовистими з цього приводу є слова глави Ватикану. У своїй новій книжці «Давайте мріяти: шлях до кращого майбутнього» папа Римський Франциск дорікає людям, які протестують проти носіння захисних масок і не задоволені обмеженнями, запровадженими владою, щоб уникнути поширення коронавірусу. Понтифік вважає, що такі люди думають тільки про себе. Також COVID-19 він називає вимушеною «зупинкою» у звичному житті, коли можна переглянути те, що слід у ньому змінити.

До речі, за даними опитування, проведеного наприкінці минулого місяця соціологічною групою «Рейтинг», 75% українських респондентів підтримали запровадження штрафів за перебування у громадських приміщеннях і транспорті без маски, і тільки 20% — проти цього. Частіше штрафи підтримують жінки і люди похилого віку. При цьому 83% опитаних повідомили, що часто надівають захисну маску, 14% — рідко, 3% — майже ніколи.

Та зрештою всіх непокоїть думка: чи справді всі ці санкції поліпшать ситуацію? Експерти вважають, що так. Масковий режим допоможе врятувати багато життів. Але необхідно, щоб контроль за дотриманням санітарних правил був прозорий і зрозумілий для всіх.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удар по фермерству
Читати
Комісія винесла вердикт
Читати
Вакцина буде. Але не для всіх
Читати
Готується закон про зброю
Читати
Ожеледиця наробила лиха
Читати
Відреставрували архітектурну перлину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове