П’ятниця, 4 грудня 2020 року № 93 (19841)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19841/print.php?n=47403

Славетний день Українського війська

Руслана ЗІНЧЕНКО.

6 ГРУДНЯ Україна відзначатиме День Збройних сил України. Цієї дати 1991 року Верховна Рада ухвалила закони «Про оборону України» і «Про Збройні сили України». Того ж дня був затверджений текст військової присяги, яку у парламенті склав перший міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов.

Але мало хто знає, що день офіційного створення нового Українського війська збігається з початком 1919-го Першого зимового походу Армії УНР, який став однією з найславетніших сторінок за всю історію країни. До речі, офіційна назва була «Військо і Флот УНР» (через відсутність флоту як окремого виду збройних сил частіше вживали скорочену назву «Військо УНР»), а бойові підрозділи, які брали постійну участь у військових діях, називалися «Дієва армія УНР».

Той 3000-кілометровий бойовий рейд по тилах противника Українського війська, в якому взяло участь близько 10 тисяч, як тоді називали, шабель (кіннота) і багнетів (піхота) з артилерією, засвідчив, що Україна має дієву армію, яка продовжує боротьбу проти більшовицької окупації. За час походу її підрозділи, сформовані на національних засадах і традиціях, перемогли у багатьох боях, здобули декілька населених пунктів. Історичне і політичне значення цієї військової операції важко переоцінити!

Закінчився Перший зимовий похід 6 травня 1920 року, а 8 травня у Києві відбувся спільний парад польських частин і української 6-ї дивізії полковника Марка Безручка. Того ж року було засновано бойовий орден Армії УНР «Залізний хрест за Зимовий похід і бої». Знак ордена №1 одержав командарм Михайло Омелянович-Павленко, №2 — начальник штабу в Зимовому поході генерал Юрко Тютюнник, №3 — командир 2-ї Волинської дивізії генерал Олександр Загродський. А день початку Зимового походу став святом відзнаки «Залізний хрест».

Таким чином, 6 грудня — особлива дата в історії Українського війська. І за неймовірним збігом обставин вона стала й Днем Збройних сил України. Тож, вітаючи зі святом тих, хто сьогодні боронить нашу Вітчизну, згадаймо й тих, котрі закладали підмурок сьогоднішніх ЗСУ та вшануймо пам’ять усіх воїнів, які поклали життя, захищаючи рідну землю.