Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Фейлетон по п’ятницях

Готуйте голови

Анатолій Матвійчук,

музикант, громадський діяч.

glavcom.ua

Cвіт дуже трансформувався за останній час — і не в кращий бік! Прикладів — безліч, але я наведу вам найбільш кричущий і показовий. Бо стосується він дитячої літератури — тобто тієї, з якою дитинка входить у цей світ. Як ви гадаєте, про що треба читати і розповідати малюкам у віці 3-5 років? Може, про квіти, планети, красиві речі?

НІ! Й іще раз ні!

Треба розказувати їм про гівно і його різновиди! (Вибачте, що вживаю нелітературне слово, яке можна було б замінити словом «лайно», але я хочу, щоб ви відчули всю «красу» прецеденту!).

Прошу естетів не відвертати носів і дочитати до кінця, оскільки це важливо. Бо ви навіть гадки не маєте, що входить у нашу новітню культуру і які тренди підхоплюють так звані реформатори, аби наші малюки адаптувалися до так званих європейських стандартів.

Нещодавно на наших книжкових полицях з’явилася книжечка Вернера Гольцварта з ілюстраціями Вольфа Ерльбруха «Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову?»

Короткий зміст цього твору такий: кріт, якому хтось нагидив на голову, намагається дізнатися, хто це був: він звертається до різних тварин з цим запитанням. І вони показують, як вони це роблять, і якої консистенції, вибачте, їхнє г...но!

Уявляю собі спектр емоцій від вас — від гнівного обурення до нестримного реготу. Але, я певен, знайдуться й такі, що скажуть: «А чому б і ні, звичайний фізіологічний процес. А ми не пуритани, щоб відвертатися від цього і не розказувати про все дітям».

Одразу зауважу, що дітей, доки вони маленькі, треба навчати речей більш важливих і достойних, аби вони мали право називатися людьми. А про фізіологію вже потурбувалася природа — принаймні тварин ніхто не вчить, як спорожнятися. Але чому я порушив цю тему? Тому що, на жаль, вона є модною і міцно входить у свідомість сучасної людини, зокрема її активно підхопила індустрія шоу-бізнесу. Ця технологія вчить: не важливо, якого рівня є мистецтво, яку естетику воно несе, до яких ідей спонукає. Головне, що це не залишає нікого байдужим. Тобто якщо на виставці сучасного постмодерністського мистецтва п’ятдесят відсотків відвідувачів схвально реагують на певний артефакт, а решта п’ятдесят — украй негативно, то вони дають стовідсотковий результат небайдужості, відтак на це прийдуть дивитись і ті, й інші, тільки з різних причин і мотивів!

Ще приклади. Якщо ви бачите на сцені якусь вульгарну особу, що має вигляд дешевої повії, або хтось зніме штани на сцені й привселюдно випорожниться — це слід трактувати не як моральне виродження і хуліганство, а як акт мистецтва, інформаційний привід, за який ухопляться сучасні абсолютно аморальні преса і телебачення, що використовують цю ж саму технологію і вже навіть звикли смакувати такими речами. У результаті ми отримуємо величезний суспільний галас, а на його хвилі хтось кладе собі до кишені чималі гроші. Тож вчіться, лошари, заробляти на голому місці, відкинувши якісь там заскорузлі принципи! Бо так ведеться у нинішній цивілізації! На підтвердження цих слів дам лише коротеньку довідку. Згадана книжечка про крота, з якої ми почали розмову, була перекладена (увага!!!) 27 мовами світу і мала наклад 2,5 мільйона екземплярів. Але й це ще не все! 1999 року на основі цієї «книги» зробили постановку мюзиклу(!), який удостоївся премії Німецької Школи Музики в номінації «Гарна музика для дітей»...

А ми тут говоримо про мистецтво, культуру, етику, естетику, мораль... Виявляється, чи не найголовніша навичка сучасного життя — вміння гидити на голови іншим так, щоб це було в епіцентрі уваги, і про це говорили, писали і знімали фільми. З огляду на те, як швидко вчаться наші «реформатори» і що вони беруть в українську дійсність із європейської культури, неважко уявити, яким мистецтвом буде жити Україна в найближчі десятиліття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове