Архів
П’ятниця,
4 грудня 2020 року

№ 93 (19841)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Славетний день Українського війська

Руслана ЗІНЧЕНКО.

6 ГРУДНЯ Україна відзначатиме День Збройних сил України. Цієї дати 1991 року Верховна Рада ухвалила закони «Про оборону України» і «Про Збройні сили України». Того ж дня був затверджений текст військової присяги, яку у парламенті склав перший міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов.

Але мало хто знає, що день офіційного створення нового Українського війська збігається з початком 1919-го Першого зимового походу Армії УНР, який став однією з найславетніших сторінок за всю історію країни. До речі, офіційна назва була «Військо і Флот УНР» (через відсутність флоту як окремого виду збройних сил частіше вживали скорочену назву «Військо УНР»), а бойові підрозділи, які брали постійну участь у військових діях, називалися «Дієва армія УНР».

Той 3000-кілометровий бойовий рейд по тилах противника Українського війська, в якому взяло участь близько 10 тисяч, як тоді називали, шабель (кіннота) і багнетів (піхота) з артилерією, засвідчив, що Україна має дієву армію, яка продовжує боротьбу проти більшовицької окупації. За час походу її підрозділи, сформовані на національних засадах і традиціях, перемогли у багатьох боях, здобули декілька населених пунктів. Історичне і політичне значення цієї військової операції важко переоцінити!

Закінчився Перший зимовий похід 6 травня 1920 року, а 8 травня у Києві відбувся спільний парад польських частин і української 6-ї дивізії полковника Марка Безручка. Того ж року було засновано бойовий орден Армії УНР «Залізний хрест за Зимовий похід і бої». Знак ордена №1 одержав командарм Михайло Омелянович-Павленко, №2 — начальник штабу в Зимовому поході генерал Юрко Тютюнник, №3 — командир 2-ї Волинської дивізії генерал Олександр Загродський. А день початку Зимового походу став святом відзнаки «Залізний хрест».

Таким чином, 6 грудня — особлива дата в історії Українського війська. І за неймовірним збігом обставин вона стала й Днем Збройних сил України. Тож, вітаючи зі святом тих, хто сьогодні боронить нашу Вітчизну, згадаймо й тих, котрі закладали підмурок сьогоднішніх ЗСУ та вшануймо пам’ять усіх воїнів, які поклали життя, захищаючи рідну землю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Уже налокдаунилися
Читати
А газ дедалі дорожчає
Читати
Гідної зарплати лікарям не бачити
Читати
Повинні перейти на українську
Читати
Кагарлицька справа дійшла до суду
Читати
Президентів добре знають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове