Вівторок, 1 грудня 2020 року № 92 (19840)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19840/print.php?n=47395

Сороки-помічниці

Марія КРАМАР.

На службу людині шведський інженер-електронік Ганс Форсберг поставив білобоких сорок, які живуть на його подвір’ї. Ці одомашнені скрекотухи виконують важливу роботу з охорони довкілля.

ЯКОСЬ у перерві між своїми заняттями із розробки робототехніки Ганс помітив, як сороки крадуть парафінові свічки з його вуличних ліхтарів. Тоді інженеру й спало на думку завантажити довгохвостих корисним заняттям. Привчив їх збирати довкола свого саду пластикові й металеві корки-кришки від пляшок й кидати їх до спеціального апарата-дозатора. За кожен опущений у лоток корок агрегат, який він змайстрував, видає винагороду — шматочок м’яса або кілька горішків арахісу.

Сорокам припав до вподоби такий бартер. Активно вишукують непотріб і зносять його у «пункт збору». Бо знають, що завжди матимуть смачний гостинець.

Ну і ще про кмітливих птахів, цього разу — вітчизняних ворон. Один із жителів Запоріжжя зняв кумедний відеоролик за їхньої участі. Кілька тамтешніх ворон додумалися, як полегшити собі добування їжі. Знайдені у садах волоські горіхи вони клали на трамвайні рейки. Трамвай своїми колесами розколював ці горіхи, і воронам залишалося лише спожити подрібнене зерня…