Вівторок, 1 грудня 2020 року № 92 (19840)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19840/print.php?n=47391

Гроза у зимову пору

Микола ЮРЧИШИН.

СНІЖНА гроза, снігова гроза — рідкісне метеорологічне явище, а саме: гроза, при якій замість зливового дощу випадає зливовий сніг, крижаний дощ або крижана крупа. На Землі це відбувається приблизно 5-6 разів на рік.

Згаданий термін використовується переважно в науково-популярній зарубіжній літературі. У професійній українській метеорології його немає: в таких випадках відзначається одночасно гроза і зливовий сніг.

Явище спостерігається холодної пори року на берегах незамерзаючих морів і великих озер (ефект озера). Найчастіше це відбувається в Північній Америці (близько 6,3 випадка на рік), на території США і Канади: Східне узбережжя, Нова Англія, Район Великих озер, Нова Шотландія, а також у Скандинавії, на півночі Європи. Наприклад, інтенсивна сніжна гроза трапилася в штаті Нью-Джерсі в грудні 2010-го.

«Найурожайнішим» на неї в Україні був кінець грудня 2014 року. Ось деякі нотатки метеорологів.

27 і 29 грудня 2014-го сніжна гроза дивувала жителів Одеси.

29 грудня 2014-го спостерігалася й у Миколаєві. Вона була дуже потужна, висвітлила весь лівий берег. Принесла за собою сильний сніг і вітер.

Не оминула цього ж числа і місто Дніпро. Так само блискавку спостерігали жителі інших населених пунктів у лівобережній частині області.

Того ж дня вона завітала і в Ізюм Харківської області. Була короткотривала, всього п’ять розрядів. Під час грози йшов сильний сніг.

22 січня 2020-го у Львові жителі Шевченківського і Галицького районів також побачили явище снігової грози. Вона була недовга. Можна було чути грім, бачити блискавку. Все супроводжував рясний сніг.

Подібне явище тоді спостерігали у містах Луцьк і Бердичів Житомирської області.