П’ятниця, 27 листопада 2020 року № 91 (19839)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19839/print.php?n=47358

  • Духовний простір

У Кринки, до Остапа Вишні

НА ХЕРСОНЩИНІ відновили садибу-музей Остапа Вишні. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Будівля музею в селі Кринки майже 10 років була аварійна. Експонати роздали в інші музеї, а частину розібрали на зберігання по домівках місцеві жителі.

Будинок у народному стилі під солом’яною стріхою відкрили урочисто. Місцеві жителі повертають експонати в музей.

Цьогоріч знайшовся меценат, який відновив музей Остапа Вишні. Тепер він сподівається, що в музей приїжджатимуть туристи, а люди читатимуть твори Остапа Вишні.

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко, 1889—1956) — український письменник, гуморист і сатирик. Начальник медико-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. В’язень сталінських таборів (1933—1943).

Це вам не «мильна опера»!

ФІЛЬМ Дарії Онищенко «Забуті» тепер можна подивитись онлайн. Драму про російсько-українську війну, відзначену на Варшавському кінофестивалі, виклали на сервісі інтернет-телебачення Sweet.TV.

Автори картини вирішили не відкладати прем’єру і випустили фільм у прокат у вересні, під час пандемії. Через що аж ніяк не всі охочі змогли піти до кінотеатру та подивитись фільм. Тепер це можна надолужити.

«Забуті» — історія кохання тих, хто не забув, ким є насправді, і про кого не маємо права забувати ми у той час, коли війна нищить усе навколо. У центрі сюжету — молода жінка Ніна, колись вчителька української мови. Вона залишилась у Луганську без роботи, адже тепер її фах не потрібен. Одного дня вона знайомиться з Андрієм, юнаком, який вивісив у Луганську український прапор.

Вишиті шедеври Вероніки Романькової

У КРАМАТОРСЬКУ майстриня Вероніка Романькова виготовляє унікальні іменні вишиванки. Під час створення національного одягу вона закодовує імена власників кожного виробу.

Місяць, число, літера — усе має свій візерунок, який майстриня зашифровує у вишивку. Тоді вишиванка розповідає історію людини або ж навіть роду, наче книга, повідомляє 24 канал.

Мрія, яку Вероніка вже потроху втілює, — це робота з домотканим полотном. Вона шукає конопляну тканину, яка припадає пилом на горищах в українців, і з неї створює сучасні сорочки, жакети, сукні. Відновлює майстриня і старі візерунки. До Дня Незалежності відтворила 100-річну вишиванку, яку привезла жінка із Запоріжжя.

Про краматорські сорочки знають навіть за кордоном. Вероніка Романькова створила подарунок для посла Японії в Україні Шігекі Сумі. Донецькі терикони майст­риня вдало поєднала з символом Японії — горою Фудзіяма.

Архітектура стає зрозумілішою

В УКРАЇНІ запрацював сайт «Енциклопедія архітектури України», повідомляє ZAXID.NET. Це мультимедійний онлайн-проєкт, який у фестивальному форматі розкриває панораму архітектури України, в сучасній і популярній формі аналізує й демонструє різними медіаінструментами, як суспільство формує архітектуру і як архітектура формує суспільство. Куратори проєкту та його запрошені учасники у своїх відеороботах, фото, перформансах і колажах прагнуть проаналізувати насамперед роль архітектури в сучасному світі, процеси та часові зміни архітектури України.

Спочатку куратори поставили запитання: що є архітектурою України, які стосунки людей з архітектурою і чому вона саме така, як є? Категорії «влада», «релігія», «мова», «праця» або «ресурс», зведені разом, дадуть змогу отримати цілісну картину української архітектури та історії. Всі обрані категорії супроводжуються документальними відео- або фото­проєктами, текстами, архівними матеріалами тощо.