П’ятниця, 27 листопада 2020 року № 91 (19839)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19839/print.php?n=47346

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Червона горобина

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЕ ДУЖЕ гарне дерево з пухнастою кроною, витонченими листками і яскраво-помаранчевими плодами-ягодами, зібраними у великі грона. Але не тільки своєю красою славиться горобина. Рослина має ще й надзвичайні лікувальні властивості. Її ягоди містять цілий комплекс вітамінів і мінералів, які необхідні організму, а саме: провітаміни А, РР, B1, В2, С, Р, К, Е, каротин, а також у них чимало калію, магнію, фосфору, заліза та інших макро- і мікроелементів. Провітаміну А у зрілих плодах більше, ніж у моркві, а вітаміну С більше, ніж у лимонах. Такий багатий склад робить горобину дуже цінним лікувальним продуктом.

Важливим компонентом цієї рослини є пектини, які пригнічують газоутворення в кишківнику. У свіжому вигляді ягоди червоної горобини гіркі, тому їх рідко вживають у їжу. Але за своїм складом вони є цінною сировиною для медичної промисловості. Призначають ліки з горобини при астенії, недо­крів’ї та авітамінозах.

Горобина звичайна діє як кровоспинний засіб і нормалізує сольовий обмін. Її застосовують при гіпертонії, атеросклерозі, подагрі, ревматизмі, геморої, дисменореї. Іноді горобину використовують як легкий проносний і сечогінний засіб, призначають у випадках недуг нирок і сечового міхура, при сечокам’яній хворобі, а також при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.

Рекомендую застосовувати ліки з плодів горобини червоної при цукровому діабеті, гепатиті, гепатохолециститі. Помічна вона при дизентерії, ревматизмі, жовчно­кам’яній хворобі, атонії кишечника в літніх людей. Для оздоровлення та профілактики гіпертонії і атеросклерозу, зниження рівня холестерину, при авітамінозах, підвищенні кров’яного тиску, застудних захворюваннях, зниженій кислотності шлункового соку корисний свіжий сік ягід горобини (приймати по столовій ложці 3-4 рази на день перед їдою). Сік можна вживати як жовчогінний засіб при холециститі: по чайній ложці за 30 хвилин до прийому їжі.

Приготувати горобиновий сік потрібно так: на 2 кг ягід взяти 2 л води. Промиті плоди горобини залити водою і варити у закритій каструлі до розм’якшення. Потім протерти крізь сито, сік віджати і пастеризувати в закритих банках або пляшках (в півлітрових банках — 15 хвилин). Зберігати в прохолодному місці.

Рекомендую навесні та восени вживати відвар плодів горобини і плодів шипшини як профілактичний і полівітамінний засіб. Для його приготування необхідно взяти по столовій ложці плодів шипшини і горобини, подрібнити їх і залити склянкою води. Кип’ятити на слабкому вогні, настояти годину. Процідити і приймати по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до прийому їжі.

Тим, хто страждає від анемії (недокрів’я), корисно пити такий настій: 2 чайні ложки плодів горобини залити двома склянками окропу, настояти годину і процідити. Випити за 3-4 прийоми протягом дня.

Щоб уникнути гіповітамінозу (нестачі вітамінів), варто пити такий напій: по 0,5 столової ложки плодів горобини і шипшини залити двома склянками окропу, кип’ятити 10 хвилин, настояти одну добу в закритому посуді, додати за смаком мед або цукор, приймати 3-4 рази на день.

У разі фарингіту і ларингіту приготуйте розчин для полоскання горла: одну столову ложку соку ягід додати до однієї склянки окропу. Полоскати хворе горло можна і настоянкою плодів горобини: 2 чайні ложки сухих ягід настояти у двох склянках окропу протягом години, а потім процідити.

При закрепах знадобиться такий рецепт: перекрутити горобину на м’ясорубці, додати цукор (половину обсягу горобини). Суміш приймати по столовій ложці тричі на день.

Для очищення кишківника чайну ложку горобини розім’яти ложкою, залити склянкою теплої перевареної води. Настояти 6-8 годин. Не проціджуючи, випити протягом дня. Так слід робити кілька днів поспіль.

Якщо дошкуляють головний біль і безсоння, щодня з’їдайте по 10 ягід. Вживайте їх протягом декількох тижнів, і проблеми зникнуть.

Горобина допоможе і тим, хто хоче позбутися бородавок. Для цього слід якомога частіше протягом дня протирати бородавки соком горобини або розім’яти ягоди і прикріпити їх лейкопластиром (це можна зробити і на ніч).

Протипоказана червона горобина людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку. Крім того, настої, сік, відвари з неї не можна вживати при підвищеному згортанні крові, тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, хворим на ішемічну хворобу серця.